insani sistem diyebilir miyiz? ben bunu da düşündüm. bir şey eğer insaniyse insana ait olup insanlar arasında tutuması lazımdı ama kapitalizm geçti. kapitalizmi yenememesini neye bağlayacağız? madem insaniydi o halde insanlar neden kendi öz benliğini inkar edip kapitalizme yöneldi? bunları sormamız gerekir bence.
insanın her zaman öz kimliğinin iyi olduğuna inanmış biriyim, hatta anarşizmin bile insan için gelişim çizgisinde zirve olduğunu da düşünüyorum ama bunların hiçbiri insanın iyi olduğu sonucunu pratikte vermiyor. devletler kötüdür dedik insanlar devlet üstüne devlet kuruyor, şimdi kapitalizm kötü diyoruz kapitalizm dünyayı sömürüyor ama sömürdükçe güçleniyor. bide işin tuhaf yanı bunu savunan insanlar öyle para babaları falan değil bildiğin o sömürünün içinden gelen birisi ve bunu belki hissetmiyor belki umrumda değil. bu sisteme gene de boyun eğiyor veya boyun eğmek olarak bile görmeyip gayet hayatından memnun. yani tüm bunlardan çıkartığım sonuç insanın özüne neyin uygun olduğu fikridir. insanın özü iyi diyenler galiba iyi niyetinin körlüğünün etkisinde kalıyor. oysa doğaya bakınca canlıların birbirini yediği bir alem görüyoruz ve insan doğanın bir parçasıyken iyi olacağına, herkese eşit davranacağına, suçu ortadan kaldıracağına inanıyoruz. bence bu da bir iyi niyetli körlüktür. insanın doğasına uygun falan o yüzden değil. insanın vicdanına uygun olabilir ama insanın vicdanı da zaten doğaya pek uygun değil.
çünkü doğada bir aslan yavru ceylanı yediğinde normalde üzülmememiz lazım çünkü tabiatın kanunu bu ama üzülüyoruz. ee hal böyle olunca gidip aslanın aç kalması normal olacak değil herhalde senin üzülmen anormal olacak.
düşüncelerim bu yönde.