uğur mumcu araştırmacı gazetecilik vakfı yayınlarının* çıkardığı, uğur mumcu' nun cumhuriyet gazetesindeki 1992 tarihli yazılarının neredeyse hepsini içeren eser.
yazarın, 1992 yılında cumhuriyet gazetesinde tematik çalıştığını yıllar sonra gözler önüne seren ve ''o''nu o yapan sıradışılıklardan birini ortaya koyan, 2008 türkiye sini en iyi şekilde açıklayan kitaptır.
bir entel hastalığı olarak kemalizm' in nasıl halkçılık tandansından soyutlandığı ve salonlarda, rom içerken, röfleli saçlı kadınların hakkında konuşabildikleri bir felçleştirmenin hikayesini gün be gün anlatır bizlere.
dp, ap, anap gibi statükocu ve din endeksli bir yapı barındıran siyasi oluşumların, bilinçli bir biçimde, bugünkü dincilere nasıl yol açtığını, laiklik ilkesinden koca bir ulusu nasıl soğuttuğunu anlamamız açısından gayetle önemlidir.
80 darbesindeki karanlıkları, 70' lerde başlayan gerici ayaklanmalarının 90' larda rant için yapıldığını,sıcak para' nın neden? ülkeye sokulduğu ve nasıl? ödendiğini bizlere anlatan, kürt-islamcıyı yapıyı kavrayabilmemiz açısından okunması gereken 100 önemli eserden biridir.
(bkz: 12 eylül ve şeriat)
(bkz: uyan gazi kemal)
(bkz: sakıncalı piyade)
(bkz: 24 ocak kararları)