Bir resmi yada rengi baskı makinalarında basabilmemize yarayan noktalara tram denir.
Günümüz teknolojisinde tramlar istenildiği türde kolaylıkla verilebiliyor. Tramlar genellikle Eliptik, Kare, Yıldız veya Çizgi seklinde olur.
ayrıca: renkli dokümanların 4 renkten tekrar oluşturularak basılmasında kullanılan bir tekniktir. Terim olarak ton farklılıklarını hep aynı koyulukta farklı büyüklükte (AM. -amlitude modulation- "genlik modülasyonu") veya miktarda (FM -frequece modulation- "sıklık modülasyonu") nokta zemine dönüştürme işlemine tramlama denilmektedir.
Dökümanları trama dönüştüren programlara da RIP (Raster image processing) denir. Tramlama AM (Klasik tram) ve FM (Kum tram) olarak temelde iki ana gruba ayrılır. Farklı firmalara ait rip programları değişik tramlama teknikleri (Diamond, Sublima, Staccato, Megadot, IS, HQS, Sateen ve Hybrit... gibi) kullanarak dökümanları filme veya kalıba aktarmaktadır.
Tramlar baskı aşamasında üstüste gelerek farklı renkler yarattığından elde etmek istediğimiz renklerin belirli açıları olmak zorundadır. Tram tanımları, değeri, sıklığı, biçimi ve açısı şeklinde adlandırılırlar. (0, 45, 75 ve 105 derece gibi...)