haklı çıkma sanatı

entry13 galeri
    7.
  1. Arthur Schopenhauer'ın bir kitabı. Kitapta 38 başlık altında bir tartışmada, haklı veya haksız; doğru veya yanlış olmanız önemli değil, başvurulabilecek hileleri anlatıyor yazar. Anlatımda ağırlıklı olarak Aristoteles'e olmak üzere farklı filozoflara atıfta bulunuluyor.

    imge kitabevi'nden çıkan Hüseyin Salihoğlu çevirisini okudum ve bu çeviriyi okumamanızı tavsiye ediyorum. Aşırı derecede latince yazı, basit Türkçe karşılığı olmasına rağmen çokça kullanılan ingilizce kelimeler ve yerli yersiz parantez içi ifadeler kitabın okunabilirliğini yerlerde süründürüyor.

    Kitaptan bir hile de paylaşalım;

    --spoiler--

    Muhalifin bir iddiası karşısında iddianın önceden söyledikleriyle ya da kabul ettiği herhangi bir şeyle ya da övdüğü ya da uygun gördüğü bir okulun ya da mezhebin tüzüğüyle ya da bu mezhebin taraftarlarının eylemleriyle ya da sadece sahte ve sözde taraftarlarının eylemleriyle ya da bizzat kendi yaptıklarıyla herhangi bir şekilde, icabında sadece görünüşte, ters düşüp düşmediğine bakarız. Örneğin intiharı savunuyorsa hemen, "Neden kendini asmıyorsun?" diye çıkışırız. Ya da Berlin'in yaşamak için hoş bir yer olmadığını iddia ettiği vakit derhal, "Neden hemen ilk kalkan trenle gitmiyorsun?" diye azarlarız.
    Böylesi kötü niyetli saçmalıkları bir şekilde ortaya çıkarmak her zaman mümkündür.

    --spoiler--

    Ayrıca (bkz: eristik diyalektik)
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük