Bunun en temel sebebi AR-GE yapılmamasıdır. Çin'de ürünler doğal süreç içinde gelişirler. Bunun için ayrıca bir geliştirme maliyeti de çıkmaz haliyle.
Örneğin, apple bir ayfor 6 üretiyor ve bunu 3.000 tl ye satıyor. Sös gelini diyelim ki bu telefonun birim maliyeti 750.00 tl olsun. Şirketin 1 telefondan kazandığı 2.250 TL'nin önemli bir kısmı bir sonraki yıl çıkacak ayfor 7'nin arge'si için kaynak oluşturuyor. Bir kısmı ise servis ücretleri ve giderleri için harcanıyor. Bir kısmı ise sıfırdan yeni geliştirilecek telnoloji yatırımlarına gidiyor. Yani diğer bir deyişle apple bir ayfor satınca sadece o ayforun maliyetini çıkarıp kuru bir kar sağlamıyor, şirketini baki kılabilmek adına gereken bütün yatırımların ve argenin giderlerini de o telefona yüklüyor. Aksi bir durumda bu kaynağı asla bulamaz. Zira teknoloji üretmek hem Zaman bakımından hem de maliyet bakımından oldukça ağır bir yük getirir. Bir telefonun yeni modeline kamera titreşimini önleyecek nano bir sensör eklendiğini düşünün. Bunun için önce sıfırdan sizin kasanıza ve ürününüze özel sensör üretilmesi gerekir, bunun için yeni ve güçlü ekip gerekir, üretilip tutarlı bir performans sağladığının kanıtlanması için binlerce kez denenmesi gerekir. Be haliyle üretim sürecinde on binlerce numune telefonun çeşitli testlerde ve demelerde zayi olur. Bunlar hep maliyettir. Zira sorun yaratan her telefon servise gider bu hem müşteri memnuniyetini düşürür hem de ürünün prestijini sarsar. Bu noktada üretici her şeyi hesaplayıp telefonun ne için servise gelebileceğini de planlar ve satarken işin içine ilgili parçalarım tamirat ve değişim masraflarını da katar.
Örneğin bir üründe kronik bir Baytarya sorunu varsa ve bu üretim aşamasında bir şekilde farkedilmemişse, firma telefonu ikinci bir batarya maliyetini de fiyata ekleyerek satar. Zira bozulup servise geleceğini öngörür ve servise gelince doğrudan ücretsiz parça değişimi yapılır siz de "helal olsun adamlara" deyip çıkarsınız.
Çin'de ise ürün devşirme yapılır. On tane telefon alınır en iyi çalışan aksamları tek bir kasada birleştirilir. Evet baka baka birebir aynısını yapabilirler. Ve yukarıda bahsettiğim hiçbir masrafı yapmazlar. Yani ham üretim maliyetinin üzerine küçük bir karla satılır cihaz. işte bu yüzden ucuzdur Çin. Ama tabi işçi maliyetleri de önemlidir.