ölen askerlerin cenaze namazı kılınmayacak

entry48 galeri
    17.
  1. hükmün dinen bir sakıncası yoktur. buyrun;

    Çatışma esnasında öldürülen çetecinin, eşkıyanın, teröristin, adil hükümete karşı gelenlerin, yol kesenlerin, insan boğanın, soyguncunun cenaze namazı kılınmaz

    Âdil hükümete karşı gelen kimselerle, yol kesen kimselerin ve bunlara benzeyenlerin, ce¬naze namazları kılınmaz. (Fetevayi Hindiyye)

    Çetecinin, zorbanın ve insan boğanın hükümleri de bâğîlerin hükmü gibi olup yıkanmaz ve namazları kılınmaz. (Redd’ül Muhtar)
    Devlete isyan edip baş kaldıran kimseler müsademe esnasında güvenlik kuvvetleri tarafından öldürülecek olurlarsa, namazları kı¬lınmaz. Bunlar gibi yol kesenler de bu suçlarından dolayı yakalan¬mak istenilirken müsademe esnasında öldürülürlerse, onların da na¬mazını kılmak caiz değildir. (Fetâvâ-yi Hindiyye - Mecmau'l-Enhür)

    islâm Devlet Başkanının emriyle idam edilen kimsenin imam Ebû Hanîfe'den yapılan bir rivayete göre, namazı kılınmaz. (EzZahîre - Burhaneddin Mahmud - Fetâvâ-yi Kaadıhan-Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla islam Fıkhı)
    Çatışma esnasında öldürülen eşkıyanın, teröristlerin ve soyguncuların da cenaze namazı kılınmaz. Fakat şer‘î bir cezanın uygulanması sonucunda ölenlerin cenazeleri yıkanır ve namazları kılınır. (iman ve ibadetler)
    imâm Ebû Yusuf (ra) : “Bir şey çalarken öldürülen, hiç bir kimsenin, cenaze namazı kılınmaz.” demiştir. izahta da böyle¬dir. (Fetevayi Hindiyye)

    Savaş halinde öldürülen eşkiya ve yol kesiciler yıkanmaz ve üzerlerine namaz kılınmaz. Fakat ortadan kaldırıldıktan sonra öldürüldükleri takdirde yıkanır ve üzerlerine namaz kılınır. Recim (taşla öldürülme cezası) ile veya kısas yolu ile öldürülenlerin de cenazeleri yıkanır ve üzerlerine namaz kılınır. (Büyük islam ilmihali)
    intihar eden bir müslümanın cenazesi yıkanıp namazı kılınır
    islam dininde intihar etmek, içki içmek, namazı terk etmek ve zina gibi bir günah işlemek büyük bir vebaldir. Fakat ehl-i sünnet velcemaate göre küfre vesile değildir. Yani bir kimse kelime-i tevhidi getirip islam'ın bütün ahkamını kabul ederse adı geçen günahlardan birisini veya birkaçını işlese de kafir olmaz, günahkâr olur. Bunun için diğer müslümanlar gibi onların da cenaze namazı kılınacaktır. Fakat islam'în tümünü veya müslümanım dediği halde islam'ın kesin bazı hükümlerini reddederse müslüman sayılmaz. Böyle bir kimsenin dinen cenaze namazı kılınmaz. Kılınsa nazar-ı itibare alınmaz. Allah'ın indinde makbul değildir. (Günümüz Meselelerine Fetvalar - Halil Günenç)

    intihar eden (kendini öldüren) üzerine namaz kılınır. imam Ebû Yusuf'a göre, intihar hata ile veya şiddetli bir ağrıdan dolayı
    olmadıkça, intihar edenin namazı kılınmaz. (Büyük islam ilmihali)
    Bir Müslümanın nikahında bulunan ehl-i kitaptan bir kadın gebe iken ölse namazı kılınmaz
    Bir müslümanın nikahında bulunan ehl-i kitabdan bir kadın, gebe olduğu halde ölse namazı kılınmaz; bunda icma vardır. Kabrine gelince, onun için ayrıca bir mezar yapmak ihtiyattır. Bir görüşe göre de, çocuğa uyularak islam mezarlığına gömülür. Diğer bir görüşe göre de, çocuk henüz ondan bir cüz bulunduğu için, ana çocuğa bağlı olmadığından kendi milletine ait bir mezarlığa gömülür. (Büyük islam ilmihali)

    Doğum esnasında ölen çocuğun az kısmı çıkıp çoğu ana rahminde kalmışsa namazı kılınmaz
    Diri olarak doğduğu bilinen veya bedeninin çoğu diri olarak çıkan bir çocuk yıkanıp namazı kılınır. Böyle olmayınca, yalnız yıkanır, üzerine namaz kılınmaz. (Büyük islam ilmihali)

    Doğum esnasında ölen çocuğun, eğer vücûdunun çoğu çık¬mış ise, onun cenaze namazı kılınır. Eğer, vücudunun azı çıkmışken ölürse, onun cenaze namazı kılınmaz. Tam yarısı çıkmış olduğu za¬man ölmüş olursa, ne yapılacağı hakkında kitapta bir şey söylen¬memiştir. Bunun da kıyas üzre olması gerekir ki, biz onu, yarısı mevcut olan bir Ölünün cenaze namazının kılınması gerektiğine kı¬yas eder ve onun da cenaze namazı kılınır, deriz. Bedi'de de böyle¬dir. (Fetevayi Hindiyye)

    Doğum esnasında ölen çocuğun tamamı veya çoğu dışarı çıkmış¬sa namazı kılınır. Az kısmı çıkıp çoğu ana rahminde kalmışsa, na¬mazı kılınmaz. Yarısı çıkmışsa, o takdirde başıyla beraberse namazı kılınır; değilse kılınmaz. (Bedayi'us-Sanayi' Fi Tertibi' Şerayi' – Kâsani, Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla islam Fıkhı)
    4 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük