uşak

entry182 galeri
    23.
  1. asıl adı "aşıklar şehri" anlamına gelen, "uşşak" tır... bu adı "evliya çelebi" koymuş derler rivayete göre, küçük şirin, samimi bir yerdir...

    bir o kadar da çekilmezdir, boğar insanı... "aksiyon" sıfırdır bu şehir de; hareketlilik diye bir şey yoktur, herkes bir birini tanıyordur, her gün aynı yerlere gidip aynı insanlarla muhabbet edersiniz...

    tıpkı amerikan filmlerindeki ıssız kasabalar gibi...

    velhasıl memleketimdir; atsan atılmaz, satsan satılmaz... yine de severim, -çok nadir de- olsa özlerim memleketimi...

    biraz da alıntı yapalım bu ilimiz hakkında;

    --spoiler--
    16.yüzyılda detaylı şekilde bilgi bulabildiğimiz uşak kazası hakkında daha sonraki yıllarda belgelere dayalı fazla bir bilgiye rastlanmamaktadır. 17.yüzyıla ait bilgiler çoğunlukla seyahatnamelerde mevcuttur. bu yüzyılda yaşayan katip çelebi nin [1605-165] "cıhannüma" adlı eserinde ; "uşak, kütahya dan doğuya bir merhale murat dağı yakınında, bir dere içinde kaleli bir kasaba, 150 adet köyü bulunan mamur bir kazadır. kasabası geniş bir ovanın doğusuna düşüp köyleri o ovada bulunmaktadır. seccade ve halısı meşhurdur." diye bahsedilmektedir.

    uşak hakkında aynı yüzyılda yazılmış bir diğer kaynak da evliya çelebi'nin "seyahatname" adlı eseridir. bu eser katip çelebi'nin cihannüma sından daha sonraki yıllarda yazılmıştır. verilen bilgiler kesin olmamakla birlikle katip çelebi'nin anlattıklarını teyit eder niteliktedir.

    seyahatnameye göre uşak; kütahya sancağı dahilinde bulunan bir kaza olup, gevher sultan 'has'sıdır. şehir, doğuda banaz, kıble tarafında honaz, güneyde komar, batıda kule, kuzeyde gediz olmak üzere beş kapısı olan bir kale ile çevrilidir. eserde kalenin özellikleri ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. buna göre; kalenin müstahkem olmadığı, beş arşın yükseklikte , şeklinin kare olduğu, buğday pazarı kapısında hendek bulunduğu ve 1598 tarihinde uşak halkının celali isyanlarından dolayı bu kaleyi tuğla ve taşlarla tamir ettikleri anlatılmakladır. uşak. osmanlı yönetimi altında l7 ve 18. yüzyıllarda münferit olaylar hariç uzun süre barış içinde yaşamıştır. 19. yüzyılda siyasal açıdan sakin bir dönem geçiren uşak canlı bir ticaret şehri haline gelmiştir. özellikle halı ve kilimleri izmir yoluyla ingiltere ve fransa'ya kadar ulaşmıştır. alaşehir-afyon demiryolunun 1869 yılında tamamlanmasıyla izmir metropolü ile uşak arasında ulaşım kolaylaşmış ve ticari hayat daha da canlanmıştır. 19.yüzyılın ikinci yarısındaki uşak hakkında "la turquie d asie" adlı eserinde bilgi veren vital cuinet, evlerin büyük çoğunluğunun pişmemiş tuğladan yapıldığını, 1890 da ise hem daha sağlam hem de daha zarif olan ahşap evlerin tercih edildiğini belirtmekledir.
    --spoiler--

    kaynak: http://ussak.blogcu.com/
    2 ...