pinyin olarak yazimi shanghai olan bu sehir, uzakdogunun paris'i olarak tanimlanir. gelir farkliliklarinin en cok goruldugu yerlerden biridir cin'de. cunku cin'in goreceli olarak daha az gelismis yerlerinde en azindan herkes dusuk ucret aldigindan insanlarin gelir dagilimi birbirine daha yakin diyebiliriz; zira shanghai'da ayda 500 RMB'ye calisan da var, 5000 RMB'ye calisan da. RMB cinin para birimidir. Yuan olarak da gecer.
ayrica bu sehirde cin'in diger bolgelerinde oldugu gibi yabancilarla cinliler arasindaki gelir dagili mi da oldukca buyuk farklar barindirmaktadir.
yerli shanghai'lilar halen yerlere tukurme, herhangi bir duvara cis etme(erkekler icin gecerli), yuksek sesle konusma(ozellikle shanghaica konustuklari zaman kavga eder gibi bir halleri oluyor ama aslinda normal konulardan bahsediyorlardir; merak etmeyin), yemek saatlerini asla kacirmama huylarindan vazgecememislerdir. her ne kadar yere tukurmek ceza gerektiriyorsa da, o cezayi verecek olan polisleri de ben bircok kez ayni seyleri yaparken gordum.
2010'daki expo'ya (hani su 2015'i kazanamadigimiz) evsahipligi yapacak olmalari, sehir planlamasinda ve planlarin yerine getirilmesinde hizlandirmalara yol acmistir. su gunlerde bircok eski bina yikilmakta.
shanghai iki kisimdan olusmakta. eski kisim puxi, yeni kisim pudong olarak geciyor. yani nehrin batisi ve dogusu anlamina gelmekte bu sozcukler. puxi genellikle daha canli, daha kalabalik, yerlesim ve eglence yerlerinin daha yogun oldugu yerdir. pudong ise daha sakin, ismerkezleri ve yuksek binalarin daha cok oldugu yeni bolgedir.
nanjing (nancin') ve huaihai (huay hay) yollari turistleri ozellikle ceken yerlerden aklima ilk gelen ikisidir.
komunist partinin en onemli toplantilarini yaptigi merkezler shanghai'da bulunur.
shanghai'in gece hayati da oldukca hareketlidir. hemen hemen her tur muzik zevkine yatkin bir yer bulabileceginiz bir yer. insanlar rahattir. saldirgan degildir. gecenin bir saaati, sabaha karsi, istediginiz yolda tek basiniza hatta bayan basiniza bile korkusuzca yuruyebileceginiz bir yerdir. (ne kadar cok benziyor istanbul'a oyle degil mi?) insanlar giydiginiz seylere cesitli buyukbas hayvanlarinin baktigi gibi bakmaz.
ulasim konusunda metropol olmanin zorluklarini halen cekmekte. gayet genis bir metro agi (halen her gecen gun yenileri eklenmekte), ucuz otobus ve taksi ucretleri yine de bu kalabaligi tasimaya pek yetmiyor. havaalanina giden magnetic levitation tran (maglev) denen ve saatta yaklasik 430 yapan bir trenleri vardir. (neresi trense...)
iklimi en sevmedigim kisimlarindan biridir. yazlari inanilmaz nemli oldugundan derece 30 bile gosterse disarda yurumekte bile zorlanirsiniz. kisin da ayni sekilde sicaklik sifirin altina inmese bile soguktan titrersiniz. evlerin buyuk cogunlugunda merkezi isitma yoktur. genelde klima veya elektrik sobalariyla isiniliyor. (ya da biz baska bir yolunu bulamadik.) en son uc yil once elektrik, 1.5 yil once sular kesilmisti.
ozellikle bayanlar icin kozmetik urun cennetidir ayni zamanda. giyim kusam bakimindan da oldukca fazla magazalar bulunur ancak benim zevkime (ve tahminen genel olarak batili kadinlarin zevkine) hitap edenleri bulmak biraz guctur. elektronik cihazlar konusunda birkac belli basli alisveris merkezleri vardir. buralar seytan isidir. hicbir ihtiyaciniz olmasa bile kazara buralara girerseniz mutlaka birsey alip cikarsiniz.
1989 yilinda istanbul ile kardes sehir olmustur. (ne geregi var hala anlamadim boyle seyleri)
Dongfang minzhu denen yani ingilizcesi Oriental Pearl TV Tower olan simgeleri vardir sehrin en ugrak yerinde. ayrica dunyanin ucuncu uzun binasi olan jinmao tower'in yanina su an bitmek uzere olan daha uzununu japonlar'a yaptirmaktalar. (duzeltme: bu binanin yapimi tamamlandi.)