şimdiki sigara paketlerinde bulunan sigara sayılarına oranlandığında ortaya çıkan durum. o devirde sigaranın zararları şimdiki gibi bilinmediğinden ve hatta nefes açtığı felan sanıldığından, atatürk'ün doktorları da pek üzerinde durmuyormuş bu konunun.
atatürk de pek uyuyan biri olmadığından ve kahveye çok düşkün olduğundan özellikle çalıştığı gecelerde ve arkadaşları ile alkol aldığı günlerde sigaraya iyice abanır ve kantarın topuzunu kaçırırmış.
halil inalcık'ın belirttiğine göre birçok tıp profesörü de sigaranın, atatürk'ün vefatında çok ciddi rol oynadığını düşünmekteymiş. gerek yemekle arasının olmaması ve bunun getirdiği beslenme eksikliği ve gerekse aşırı sigara kullanımı ve o dönemin sigaralarının hayli sert oluşu, bu durumun ortaya çıkmasına zemin hazırlamış.
zaten sansürlenmeyen fotoğraflarının tamamında ağzında sigara var ata'nın. biri sönmeden diğerini yakarmış.
düzeltme : bunda eksileyecek birşey yok. o dönemde sigaranın zararları bilinmiyordu. doktorlar bile içiyordu. pipo ve puro da çok yaygın kullanılıyordu.
her sigara tiryakisinde akciğer kanseri gelişmiyor. siroz da sigaranın yol açtığı hastalıklar arasında. hem de alkol kadar risk faktörüdür sigara, siroz ve kc kanseri açısından.