özelleştirmelerin gerektiği gibi yapılmadığını görmeyip yada görmek istemeyip başlık açan kişi tespitidir.
ben öyle uzun uzun yazmıcam lakin iktisat okuyoruz zaten bokumuz çıkmış özlleştirmedir, kamu maliyesidir, ekonometridir v.s. v.s. iktisat terimlerinden birde millet bizi bi sik sansın diye sosyal devlet bilmem ne diye kendimizi kasmaya gerek yok.
ha evet her işi adam gibi yaparsan yaralıdır. ama şu başlığı açan şahsı muhterem lütfen bana tekel'in satış bedelinin %30u kasasında %45i gayri menkulleri ve gerikalan %25i 6 aylık karı iken tekel'in satışından nasıl bir yarar sağlamıştır sayın unakıtan birde ellerini açıp sat sat bitmiyor demiştir? çok iyi fiyata sattık diyebilecek yüzsüzlüğü nasıl göstermiştir?
ayrıca şu sözlerine karşın;
--spoiler--
Efendim, bu kitler kar etmektedir, zira bu kitler monopol, yani tekeldir. Özel teşebbüs, devlet o sektörde zarar bile etse, kendisini finanse edebileceği için, kitlerle rekabet edemez. Özel sektörün giremediği ve güçlü bir talep olduğunu hissettiğiniz sektörlerde, kitler tek başlarına kalacaklardır. Rekabet olmadığı için, fiyatı kendi kafasına göre ayarlayacak olan devlet kurumlarının kar etmesinden doğal başka bir şey yoktur. Ama, bu fiyatlar ne kadar gerçekçidir, sorgulanması gereken budur.
Tekel fiyatları, genellikle serbest piyasa fiyatlarından cok daha pahalı olmaktadır. eee, bu fiyatlardan en nihayetinde sömürülecek olan işçi,köylü, emekli, memur ve esnaf olduğuna göre, kitler zengin olurken, aslında düşük gelirli vatandaşlarımızın cebindeki parasını dolaylı olarak çalmaktadır.
--spoiler--
tekel özelleştikten sonra rekabet ortamının önü açılmış olmasına rağmen neden tekel fiyatları bir yıl içerisinde %40 lara varan zam görmüştür? (Vergilerde bir değişme yok) acaba bunun nedeni türkiye'de tekel'in özelleşmesi ile özellikle tütün sektörünün %98inin yabancıların eline geçmesi ve türk tütün üreticilerinin zaten olar tarafından sömürülüyor olması olmasın.