epifiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur.
bundan 30 sene öncesine kadar melatonin hormonunun işlevi tam olarak bilinmiyordu. gelişim döneminde etkili olduğu, uykuyu düzenlediği ve buna bağlı olarak da stresi azalttığına dair bir ön kabul vardı. bunların hepsi de doğrudur, melatonin dışarıdan alındığında uykuyu düzenler ve jetlag etkisinden de kurtulmanızı sağlar.
melatonin hormonu insan vücudunda epifiz bezi tarafından sentezlenir, epifiz bezi ise ışığa son derece duyarlıdır. gündüzleri melatonin salgılanımı düşükken, gün batımından gün doğumuna kadar -özellikle 02:00 - 05:00 arası- melatonin salgılanımı artar. melatonin üzerine yapılan güncel araştırmalar gösteriyor ki melatoninin işlevi sanıldığından çok daha fazladır. melatonin size huşu halini, gece sakinliğini yaşatır. gece yapılan konuşmaların daha incelikli olmasının sebebi yine melatonin hormonudur.
bunlar melatoninin gözlemleyebildiğimiz etkileri. melatonine tıp açısından bakacak olursak, eskiden düzenli uykuyla yapılan tedaviler artık melatonin takviyesiyle yapıldığını gözlemleriz. zira artık asıl tedavinin uyku değil melatonin salglanımı olduğu görüldü. aynı zamanda melatonin mide ve bağırsak sistemini düzenliyor obeziteye karşı dirençli olmanızı sağlıyor ve en önemlisi kansere iyi geliyor.
hatta günümüzde melatonin bir çok akademik makalede kanserin tedavisi olarak gösteriliyor. düzenli melatonin salgılayan bir vücutta kanser yayılımının durması, gerilemesi ve hatta yok olması gibi bir durum söz konusu olabileceği iddia ediliyor. bunu destekleyen şeylerden biri de dünya sağlık örgütü'nün araştırması. söz konusu araştırmaya göre kanser hastalıklarının yarısı dünyanın 1/5'lik bir kesiminde görülüyor. bu kesim ise dünyanın en endüstrileşmiş yani en çok ışık alan bölgeleri -zira melatonin salgılanımı karanlıkta gerçekleşir-. bunu bir başka destekleyen görüş de şudur ki, görme engellilerin kansere yakalanma riski oldukça düşük.
şimdiye kadar melatoninin bu gibi bir çok yararı olduğu görülmüş ve yapılan araştırmalara göre herhangi bir zararı olduğuna ulaşılamamıştır. peki melatonin salgılanımını etkileyen başka şeyler var mıdır? evet, bunların başında florid gelir. epifiz bezi bir florid mıknatısı gibidir ve florid epifiz bezinin kireçlenmesine, zamanla taşlaşıp melatonin üretememesine yol açar. florid devletlerin şebeke sularının içine dezenfektan görevi gördüğünü iddia ederek koyduğu bir maddedir ve sudan ayrıştırılması kolay değildir. florid'in ne işi yardığı öncelikle askeri düzlemde denenmiş ve insanların daha kolay emir almasına, daha itaatkar olmasına sebep olduğu gözlenmiş. itaatkarlık sağlaması sebebiyle devletlerin kullanması bir bakıma mantıklı olsa, florid aynı zamanda yüksek miktarda diş macunlarında da bulunur. diş macunlarında bulunmasının etkisini biraz irdelemek istersek de, madde kullanımını düşünebiliriz. filmlerde kokainin burundan çekildikten sonra diş etlerine sürüldüğübü hepimiz görmüşüzdür. bu madde alınımını kolaylaştırır ve beynin daha hızlı uyarılmasını sağlar. diş macunları bu yüzden kasıtlı olarak floridli yapılır ve bir markete gittiğinizde floridsiz diş macunu bulamazsınız, bunlar sadece eczanelerde ve bazı kişisel bakım marketlerinde satılırlar. yani insanların en çok bulunduğu yerler olan marketlerde florürlü diş macunları bulursunuz ve florürü direkt olarak diş etlerize sürerek epifiz bezinizin melatonin salgılamamasına sebep olursunuz.
aynı zamanda 02:00 - 05:00 arasında uyumuyor olmanız, ışığa maruz kalmanız -akıllı telefonlarınızın ışığı- melatonin salgılanımını azaltır. ve alkol kullanımı 25-30 yaş aralığındaki kişilerde melatonin salgılanımının durmasına sebep olur.
daha detaylı bilgi için (bkz: nebuch)