biz üniversitede iktisat okurken dışarıda simit satan 10 yaşında çocuk pazarlama tekniklerinin hepsini öğrenmiş oluyor.
biz işletme okurken okumayan ilkokul arkadaşımız kendine dükkan açıp ticarete atılmış oluyor. biz en erken 22 yaşında mezun olup okumuş işsizken o dükkanının başında işlerini büyütmüş oluyor.
biz makine mühendisliğini götümüzü yırtıp 6 yılda okurken sanayideki üstü başı makine yağına bulanmış çocuk büyüyüp rulman fabrikası açacak yaşa gelmiş oluyor.
o çalışan insanları suçlamıyorum bu entryde, onlar da çok çile çekmiş oluyor. ama onlar bizim yaşımızda işin erbabı olurken biz mezun olup asgari ücretle çalışmaya başlıyoruz. yeni mezun diye köle muamelesi görüyoruz.
şimdi biri çıkıp diyecek ki hadi tespiti yaptın aferin de bunun çözümü nerede bre amın feryadı. onu da açıklayayım.
1. ülkemizde okullardaki ders saati çok fazla var. özellikle anadolu liselerinde boktan derslerle programı şişirip 9-15 arasını heba ediyorlar. bu arada öğrencinin gündüzü tümüyle gidiyor. ders programını minimize edebilirler. böylece öğrencinin hem part time çalışmaya vakti olur hem de sosyalleşmeye.
2. devlet yeni mezunların ezilmesini önlemek için yasa çıkartabilir. mesela devlette çalışan bir mühendis 4 bin tl ile işe başlıyor. özelde ise 1500 civarı bir ücretle. en azından bu uçurumu kapatmak için alacağı maaşı minimum 2.500 ile sınırlandırabilirler.
3. verilen eğitimler uygulamadan o kadar uzak ki. mezun olunca mühendislerle tornavida tutmayı bilmeyenler diye alay ediliyor en basitinden. haksızlar mı; hayır değiller. peki mezun olurken 8 tane matematik dersi almış bu adamın tornavida tutmayı bilmemesinin suçlusu kim o zaman? o yüzden sadece okul dersiyle uğraşıp başka bir şey öğrenmeyen adamın bill gates gibi işler yapmasını bekleyemezsin. eğitimlerde uygulamalar artarsa çok şeyin değişeceğine inanıyorum.
4. tek sınavla kader belirleme olayı. hayatımda bana dayatılan en boktan şey. bunun hakkında sayfalarca yazı yazılabilir ama ben kısaca özet geçeyim; sınav türlerini her sene değiştirip, öğrenci üstünde sınav fantezileri yapan eğitim sisteminin ta amına koyayım.