gerçekleştirilen bir eylemi belirleyen dört ayrı kategori yaratmıştır:
-geleneksel, hep yapılan alışkanlıklar. sabah, üniversitede arkadaşlarımızı selamlamamız gibi.
-duygusal motivasyonlu davranışlar. sınıfta hoşlandığımız birisi olduğu için derslere girmemiz.
-siyasi hedeflerle bağlantılı olan davranışlar. iş hayatında politik, etik düşüncelerimize göre hareket etmemiz.
-genel, hayata dair hedeflere yönelik davranışlar. iş bulmak için üniversite bitirmek.
bunlardan ilk ikisi bilnçlilik açısından zayıftır, üzerinde fazla kafa yormadan gerçekleştiririz. son ikisinde ise daha bilinçliyiz, hedefleyerek, üzerinde düşünerek yapıyoruz.
ideal tip kavramını ortaya atmıştır. ortaya attığı bu kavram, somut bir şey değildir. olayları anlatmak için ortaya atılan bir düşüncedir, bir araştırma yöntemidir. ideal tip ile realitenin karşılaştırılmasıyla elde edilen çıktılar iyi bir değerlendirme olanağı sunar. ideal tipini belirlediği ve kullanımını yaygınlaştırdığı kavramlardan biri bürokrasidir.
demir kafes kavramını ortaya atmıştır. ona göre insan, hayatı, doğayı, toplumu vs. akılcılaştırır. bu etkileşim sonucunda insan, tüm bu alanlarda yazılı veya yazısız, gerek ahlaki, gerek siyasi çıkar güden düzenlemeler getirir. bu düzenlemelerin geldiği nokta demir kafesi oluşturur. bir gökdeleni ve içinde oluşmuş olan ve insanın özgürlüğünü kısıtlayan bürokrasi bu demir kafestir.
l'ethique protestante et l'esprit du capitalisme (protestan ahlakı ve kapitalizm ruhu) isimli, toplumsal eleştiri niteliğindeki eseri yazmıştır. protestan ahlakının nasıl kapitalizme yol açabileceğini anlatır. tespitleri şöyledir:
-protestan ahlakında olmazsa olmazlar, dogmalar var.
-tanrı ulaşılamaz bir mertebededir.
-tanrı evreni kendi büyüklüğünden yaratmıştır.
-insanın cennete mi cehenneme mi gideceği, bu dünyada neler yapacağı önceden bellidir.
-dünyevi her şey, eğlence günahtır.
-insanlar cennete gitmek için çok çalışıp başarılı olmalıdır. zengin ve başarılı olanlar tanrının seçilmiş kullarıdır ve cennete gideceklerdir.zengin, kazandığı para ile daha çok kapital alır ve protestan ahlakının yarattığı zenginler kapitalizme katkıda bulunur.