bu konuda çok uzman değilim ama yine de deneyimimi sizinle adım adım paylaşmak istiyorum.
1. öncelikle petarkadaş.com ve mihav.com da kedime ve kendime bir profil oluşturdum. başka siteler de olabilir. mutlaka kedinizin şirin resimlerini koyun çünkü diğer kedi sahipleri mutlaka resim görmek istiyor. doğabilecek yavrunun neye benzeyeceğini kafalarında canlandırıyorlar. ayrıca nick yerine kendi adınızı, mesleğinizi ve telefonunuzu da yazsanız iyi olur çünkü diğer kedi sahibi gözü gibi baktığı kedisini size emanet edecek.
2. bir veteriner vasıtasıyla da kedinize eş adayı bulabilirsiniz.
3. gelinlerin damadın evine gitmesi daha münasip çünkü gelinler genelde daha insancıl ve sevecen. erkeklerse somurtkan ve yabancıların yani eşlerinin ailesinin ona dokunmasından bile hoşlanmıyor. ev sahibini hiç acımadan tırmalayıp ısırmaya kalkıyorlar. bir de birleşme sırasında erkeğin performansı rahat olmadığı bir ortamda olumsuz etkilenebilir. bizim erkek kedimiz bizim evde biz yanından geçerken bile rahattı, bizi hiç umursamadı. dişi de bizim evde çok rahattı. ama kedimiz dünürler gelince çok rahatsız oldu. saklanacak delik aradı. kısacası erkek kedilerin deplasmanda başarılı olabileceğini pek sanmıyorum.
ayrıca erkek kedi sahibinin doğum öncesi yapılması gerekenlerle ilgilenmesi ve dişi kedi sahibinin ise doğum sırasında ve doğum sonrası yavrularla ilgilenmesi daha münasip. çünkü böylece sorumluluk eşit paylaşılır ve de yavrular annesini emebilir.
4. mümkünse kızgınlık döneminde olan bir kedi seçin. çünkü kediler reddedebiliyor. hatta bize gelen kızgınlık dönemindeki dişi kedi bizden önce 1 hafta başka bir evde kalmış ve o evin bizimkiyle aynı cinsten olan kedisiyle hiç anlaşamamış. aralarında bir nevi ten uyuşmazlığı olmuş. sonunda aralarında hiçbir şey olmadan evine geri dönmüş. yani kızgın dönemlerinde olsalar bile bazen dişi kediler erkek kediyi kabul etmeyebiliyor. kabul etmediği kedi de tatlı bir kedi aslında, tipsiz değil, ama dişi kedi beğenmemiş işte.
5. bir de bazı kedi sahipleri kedileri sokak kedisi olmasına rağmen kedilerinin cins kedi olduğunu iddia ediyor. cins dişi kedi arayışındaysanız dikkatli olun.
6. ilk gece: bizim erkek kedimizde normalde herhangi bir cinsel istek gözlemlememiştik. hatta belki gay çıkar diye espri de yapıyorduk. fakat dişi kediyi görünce birden maço erkek kesildi. erkek kedilerde kızgınlık dönemi diye birşey yokmuş ve onlar ilişkiye her zaman hazırmış. bizim kedi görür görmez daha önce çıkarmadığı garip erkeksi sesler çıkarmaya başladı. dişiye sokulup onu kovalamaya başladı. erkek kedimiz bütün gece hiç uyumadı dişiye de uyutmadı. kedimiz sürekli ağladı ve dişiye yalvardı. dişi bütün gece onu reddetti. hatta ertesi sabah da aynı şeyler devam etti. artık kedimize çok üzülmeye başladık ve psikolojisi reddedile reddedile bozulacak diye dişi kediyi geri göndersek mi diye düşünmeye başladık. kısacası erkek reddedilirse dişi kedi de sahibinden uzakta sevmediği bir kedinin yanında vakit geçirirse bu psikolojilerini olumsuz etkileyebilir. mesela bize gelen dişi kedinin reddettiği erkek kedi 1 haftanın sonunda reddedildi diye iki gün hiçbirşey yememiş. adeta hayata küsmüş.
ayrıca fiziksel olarak da olumsuz etkilendiler. öncelikle iki gün tüm gece uyumadılar. kıtlıktan çıkmış gibiydiler. bir de dişi kedi kedimizi tabi nazikçe hayır diyerek reddetmedi. ilk gece bizim kedinin tüylerini hep yoldu. bizimkinin alnında bir bölge tüysüz kızarık kaldı. heryer tüy oldu. dolayısıyla bu iki kediye çok geniş alan vermeyin ki dar bir alan tüy olsun. bizimki de tabi dişiyi yolmuştur ama dişi kedide pek hasar görünmüyordu. kısacası, ilk gecenin sonunda bizim kedi bütün geceyi yalvarıp tüyleri yolunarak geçirdi. anladık ki dişi izin vermezse bu iş olmaz.
7. evinize gelen kedinin tuvaletini görebileceği bir yere yerleştirin yoksa istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. çünkü iki kedi ayrı tuvaletler kullanmayı tercih ediyor. biz de öyle oldu.
8. 2.gün: öğleden sonraya kadar bizim kedi başarısızdı ve artık ciddi ciddi dişiyi geri vermeyi konuşmaya başladık ki bir baktık anlaşmışlar. ama ne anlaşma ben tüm gün evde olmamama rağmen günde ortalama 7 kez birlikte olduklarına şahit oldum. gece de devam ettiler. dolayısıyla eğer kedi çiftleştirecekseniz apartmana rezil olmayı da göze alın. çünkü cidden çok ses çıkarıyorlar. bizim üst katta kimse yok. alt kattakiler yazlıkta. bitişiktekine de kedimizin sevgilisi geldi demek zorunda kaldık.
9. 3.gün: 2.gün gibi verimli geçti.
10. 4.gün: dişi kedi bizim kediyi istemedi ve bizim kedi asabileşti. arada istememezlik yapabiliyorlarmış. ayrıca kedimiz dişi kediyle oyun oynamamızı kıskandı ve dişi kediye 3 kez dövmek amaçlı saldırdı.
dişi kedi bugün bol bol ağladı. sebebini çözmekte zorlandık ama sanırım bizim evden birini gözüne kestirdi ve o kişi onu odasına almadı diye ikna amaçlı ağladı ya da evini özledi.
11. 5.gün: kediler barıştı ve bugün de verimli geçti.
12. dişi kediyi artık hamile kalmıştır diye iade ettik. o gidince bizim kedi bütün odaları koklayarak ve söylenerek onu aradı ama bulamadı. 10-15 dakika sonra da çok yorgun diye uykuya daldı. dişi kedi de benzer tepkiler vermiş.
13. 20 gün sonra da dişi kediyi hamile mi diye görmek için ultrasona götürebilirsiniz.
Sonucu soranlar oldu. Bizim kedi eşi sahibinin evine dönünce evin tüm odalarında onu aradı. Ayrılıkları bizi de hüzünlendirdi. Ama sonuçta rengarenk 5 yavrumuz doğdu. Birisi hariç diğerlerini sahiplendirdik. Biri beyaz, biri krem, biri gri, biri bengal biri de simsiyahtı:) biz de şaşırdık.