"geldikleri gibi giderler" mustafa kemal tarafından salih bozok'a 1918 de söylenmiş ve bizim tarih kurgumuz da önemli bir yer tutan meşhur söz.
Ne yazık ki geldikleri gibi gitmemişlerdir. Tarihi anlamak tarihi farklı okumalar la birleştirmekle ve bu farklı okumalar da gerçek olmayanı ayıklamakla mümkündür. Bilindiği üzere her ulus devletin kendi tarihsel kurgusu vardır. Bu kurguya genelde "resmi tez" denmektedir. Bizim tarihsel kurgumuzda da bir gizli iç içe geçmişlik gözlemlenebilir. Örneğin; "kurtuluş savaşında yedi düvele karşı savaştık" vurgusu bir şekilde çanakkale savaşlarını içeren ve birbirine bağlayan bir yaklaşımdır. Tarihsel kesilmelerle tarihsel devamlılıklar iyi ayırt edilmeli, bir tarihsel dönemi anlamaya çalışırken de bu ayırımları yerli yerine koymalıyız.
3 kasım 1918 tarihi resmi tezimizde henüz kurtuluş savaşının başlamadığı bir tarihe tekabül eder. ( kurtuluş savaşı 19 mayıs 1919 mustafa kemal'in samsun çıkışı ile başlatılır) ingiliz donanması istanbul boğazında toplarını osmanlının merkezi karargahı dolmabahçe sarayına çevirmiş ve beklemektedir. Birinci dünya savaşı başlangıç 1914,bitiş 1918 dir bilindiği üzere. Gelmelerinin amacı ise müttefikleri ile birlikte yenilmiş osmanlı devletine son vuruşu yapmak. Aslında son vuruş da değil teslim almanın biçimi üzerine düşünme süreci denebilir. Çünkü dolmabahçe'ye çevrilmiş topların anlamı teslim aldık tır. işte bu nokta da söylenen bu sözden sonra neler olmuştur. Osmanlı'yı teslim almaya gelen galip devletler savaşın sonlarında (1917) patlak veren bolşevik ihtilalinin yayılmasından, özellikle de avrupaya sıçramasından çekindikleri için tampon bir güç ihtiyacı içindedirler. Aynı süreçte hindistan, ortadoğu ve kuzey afrika da ingiliz sömürgeciliğine karşı özellikle müslamanların etkin olduğu başkaldırı hareketleri vardır. işte bu noktalar gözönüne alınarak galip devletlerce paylaşım durdurulmuş, dolmabahçe'ye çevrilen toplar geri çekilmiştir. Mustafa Kemal'in dahi, çılgın zekası da bunu gördüğü için mustafa kemal bir dahi olarak algılanmaktadır. Ne istenmiştir? Yeni bir devlet ve müslümanların birliğini temsil eden hilafetin ortadan kaldırılması. Başarılmışmıdır? Evet. Baş aktörü kimdir? Mustafa kemal.
Kısaca, geldikleri gibi gitmemişler, kendilerine bir devlet yaratmışlar ve bir dünya örgütlülüğü nü dağıtmışlardır. Neyin karşılığında? Osmanlının bir çeşit devamı karşılığında. Neyin karşılığında? Bugün kü türkiye'nin yaratılması karşılığında. Neyin karşılığı olarak? Cezayir'in 1960 lara kadar fransız işgali altında kalmasının karşılığı olarak. Hindistan'ın sömürge sürecinin uzaması karşılığı olarak. Sizce, gerçekten geldikleri gibi gitmişlermi? Tarih böylemi diyor?