ümmetçi diye bir kavram vardır; laikçi diye bir kavram yoktur.
ümmetçilik nedir diye merak edenlerin birkaç bin yıllık orta doğu kaynaklı dinler tarihine bakması yeterlidir. bunu ortaokul tarih kitaplarından ideoloji tarihlerine ilişkin yerli ve yabancı daha profesyonel eserlere kadar birçok yerde görmek mümkündür.
laikçilik adıyla varolduğu iddia edilen kavrama çok zorlanırsa malum kişiye ait malum yayınevlerinin bastığı yayın ve belgeler dışında rastlamak pek mümkün değildir.
laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrıldığı sekularizmin, dini faalietlerin devlet tarafından düzenlendiği biçimidir. anlamını bilmeden -çi yapım ekiyle başka bir sözcük türetenler bunu dikkate almalıdır.
dogmatizme saplanan insanlara ne söylerseniz söyleyin, mantıklı yanıtlar alamazsınız. bu sebeple yapım eklerine meraklı insanları sözcük türetmekten alıkoymak kolay değildir.
son olarak, bu ülkeyi emperyalistlerden, bu ülkeyi laiklik kavramıyla tanıştıran mustafa kemal kurtarmıştır. onun şahsına yönelik kemalistçilik tarzı isimlendirmeler ne zaman yapılacaktır, bu da ayrı merak konusudur.