bir moleküler biyoloji ve genetik bölümü öğrencisi "eğer kabul görseydi yasa olurdu" diyorsa evrim için, dükkanı kapatma vakti gelmiştir hadi iyi geceler arkadaşlar.
daha çok bildiğimi iddia etmiyorum "bakış açısından" bahsediyorum.
evrim yasa ya da teori diyerek redükte edebileceğiniz bir "konu" mudur? yoksa var olan değişimin (adaptasyonun-mutasyonun) öz yasalarının açıklanma prensibi midir?
vay bana vaylar bana!
yasa nedir sokak ağzıyla anlatayım sana:
theory of gravity
yer çekimi yasasının literatürdeki adıdır yani teori diye geçer ama mevzu burada galat-ı meşhur meselesinde dönmüştür şimdi yer çekimi yasa mıdır teori mi? yasadır amk teori denir ama yasadır!
Continental drift
duydun mu bunu? bu ne biliyor musun: kıta kayması teorisi. hala teoridir neden teori denir peki? çünkü siktimin pangeası 190 milyon yıl önce ayrılmaya başladı ama 70 yıllık insan ömrü ve şurada daha tadına yeni baktığımız 150 yıllık modern bilim bu "yasa" için sana matematik formülü vermez bak veremez değil vermez! suyun sıfır rakımda 100 derecede kaynaması gibi bir olay değil bu milyon yıllık süreç sen ne yasasından bahsediyorsun?
şimdi gelelim "evrim" bunların yanında nerede?
gördüğünüz gibi iki adet yasa sunduk birisi literatürde teori diye anılıyor diğeri ise özel durumu nedeniyle teori gibi duruyor ki teori falan değil. ya evrim? hah şimdi bu bilgileri al verim'e uygula. kısaca: evrim'in yasa olmayla, kanıtla manıtla işi kalmadı arkadaşlar aloooo sizin dediğiniz o kanıt arama işi geride kalalı çok oldu. adamlar artık evrimin hızıyla, daha spesifik analizleriyle falan uğraşıyorlar hani aklınızda bulunsun. sağda solda hani çevrenizde olmaz da bi yerde karşınıza teori nedir yasa nedir nerelerde kullanılır nerelerde gereklidir falan bilen biri çıkar sakın aptal aptal konuşmayın susun yeter.
bu da evrim karşıtı sosyal bilimci kankişlerimin açıklamsını istediğim "yasadır" (yasa teori kanun vs bağlamında)