çocuklara oynasın diye cep telefonu vermek

entry2 galeri
    2.
  1. http://www.webcansu.com/m...klar-uzerinde-etkisi.html

    Ülkemizde Teknolojiye Bakış
    Teknolojinin çocuklar üzerindeki etkisi cümlesinin aklınıza neyi getirdiğini biliyorum. Hırçın, Telefon yada tablete çok yakından bakan bir yaramaz çocuk geliyor benim aklıma. Ha birde olumsuzluk geliyor malum biz kültür olarak olayların olumlu yönünü bulmaktan çok olumsuz özelliğini göklere çıkarıp kötüleyebiliriz. Bu bir genelleme olsada bu genelleme belli bir süre içersinde doğruyu yapan azınlık kesimide yok edecektir. Ayrıca teknoloji deyince toplum sadece bilgisayar ve telefon olarak algılıyor bu daha kötü.

    Çocuğa Karşı Baskıcı Tutum

    Telefon,Bilgisayar,Tablet gibi teknolojik aletleri çocuğa sunup ardından yasakcı ve sınırlayıcı tavır koymak son derece yanlış ve tehlikelidir. Çocuk bu baskıdan ötürü tam olarak doygunluğa varamayacağı için teknolojik aletler onun için araç değil amaç olacaktır. Bunun neticesinde teknolojik aletler eline geçtiği zaman bir adım ötesini yapmayacaktır çünkü onun amacı ve istediği sonuç yasakları kırıp doya doya teknolojik aletle uğraşmaktır. Burada bahsettiğim bir adım ötesi teknolojiyi araç olarak kullanmasıdır. "oğlum bak tablet,bak telefon,bak uslu durursan sana tablet ile oyun oynaman için izin veririm" gibi cümleler tamamen yanlıştır. Bu çocuğa teknolojik aleti hedef yaptırır ve ona ulaşmayı gözünde büyütüp onunla yapabileği güzel işlemleri önemsiz kılar.

    çocuk ve teknolojiTeknoloji Aracı Olsun
    Yukarıda bir uyarıda bulunmuştum. sakın çocuğa uslu durursan teknolojik alet ile uğraşmana izin veririm tarzı cümleler kurmayın diye. Çünkü olması gereken tam tersi. tamamen zıttı olmalı oysa. Çocuk teknolojik aletin kendisiyle meşgul olmak yerine teknolojik aletin çocuğa sunduğu güzelliklerle meşgul olmalıdır. işte burada iş çocuğun ebeveynine düşer. Önemli olanları maddelersek;

    Çocuğa asla teknolojik alet üzerinden şantaj yapmayın. Bu tamamen algılarını bozar.
    Çocuğa karşı genel teknolojik aletten ve adından bahsetmek yerine içersindeki okuma metinlerinden,resimlerden,ödevlerine yardım edecek makalelerden ve yararlı oyunlardan bahsedin. Bu teknolojik aletin kendisini silik fakat getirilerini çocuğun aklına kazır ve teknoloji araç olmayı başarır. Zaten çocuk büyüyünce teknolojik aletin adınıda sanınıda öğrenir burada amaç eğitim yaşındaki çocuğun bilincini sağlam oluşturmak.
    Olayı rutin hale getirmeyin. Çocuk doğal hayatın parçası olan teknolojiyi yine doğal hayatın parçası olarak algılamalıdır. Çocuk isterse tablet ile uyusun önemli değil çünkü asıl önemli olan teknolojiyi araç olarak kullandırtmayı başarmaktır. Kim istemez çocuğu yatmak üzereyken bile tablet bilgisayarından masal okuyup hayal gücünü geliştirmesin? herkes ister değil mi?
    Çocuğu rahat bırakın dediysem çocuğu tamamen içi dünyaya ulaşan bir teknolojik aletle baş başa bırakmayın öncesinde uygun hale getirip öyle kullandırtın.
    Tekrar etmekte fayda var. Çocuk teknolojiyi asla gözünde büyütmemeli ve farklı bir imaja koymamalıdır. Bardağı nasıl doğal biliyorsa teknolojiyide aynı şekilde bilmeli. Çocuktan teknolojiyi sakındığınızı asla sezmemeli ki zaten sakınmamalısınız sadece kontrollü olmalısınız.
    Bunlar kaliteli bir şekilde uygulanırsa ki çok zor değil, çocuk gerçekten düzgün psikolojili ve teknolojiyi kendine araç olarak kullanma konusunda öğrenimini tamamlamış yetişkin olmaya aday bir yavrucak olur.

    not: yazıyı ben yazdım ve kişisel düşüncemdir, tavsiye değildir.
    2 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük