françois quesnay

entry7 galeri
    4.
  1. fizyokrasinin kurucusu fransız doktor,filozof ve iktisatçıdır.doğal düzenin garantisi olan zenginliğin kaynağını araştırmıştır.ve fizyokratlara göre zenginliğin kaynağı tarımdır(merkantilist düşüncenin tarımı ihmal etmesine karşıdır)."artık değer" fizyokratlar için doğal düzenin sağlamlaşması ve zenginleşmesi için gereklidir.
    Quesnay'ın en bilinen analizlerinden biri olan "dairesel akım" analizi insan vücundaki kan dolaşımı ve ülke ekonomisinin işleyişi arasında bağ kurularak açıklanmıştır.
    Dairesel akım kuramının varsayımları şunlardır:
    a).tomprakta özel mülkiyet hakkı
    b).toprak sahipleri toprak üreticilerinden gelir elde eder ve bu da toprak sahipleri ve toprak üreticileri arasında farka yol açar.
    c).ardından zenginlik yaratan toplumsal bir sınıf ortaya çıkıyor(toprak sahibi işçilerin emeğine parasıyla el koyuyor)
    d).bu kurama gçre dış ticaret imkansız hale geliyor ve kapalı ekonomi güdülüyor.

    sonuç olarak da 3 sınıf beliriyor:
    1)üretici sınıf
    2)toprak sahipleri
    3)kısır sınıf (zannaatkarlar ve tüccarlar, mali sermaye sahipleri)

    bu grupların oluşurduğu sistemde toprak sahiplerinin üretime hiçbir katkısı yoktur.ve sıl geçimi toprakra çalışan işçiler sağlar.ticaret burjuvazileri ve mali sermaye sahipleri üreticinin gelirini tüketen "parazitlerdir"(diyor quesnay).

    artık değer:quesnay'a göre artık olmadan iktisadi büyümeden söz edilemez.
    örneğin:yılda 5 milyar liralık üretim yapıldığını varsayalım.üretici sınıfbu 5 milyarın 2 milyarını ihtiyaçlarını karşılamak üzere döner sermayeye aktarıyor,2 milyarı ise kira geliri olarak toprak sahiplerine gidiyor. ve son olarak 1 milyar da üretim ihtiyaçlarını karşılamak üzere kısır sınıfa gidiyor.toprak sahipleri 1 milyar beslenme ihtiyaçları için kullanıyor bu para üretici sınıfa geri dönüyor.diğer topra sahiplerinin elinde kalan 1 milyar da ekipmanları karşılanması için kısır sınıfa gidiyor.ve toprak sahibinin elinde "artık" kalmıyor.kısır sınıfın 2 milyarı oluyor ama bu 2 milyar üretici sınıfa geri dönüyor döner sermaye için çünkü malzeme ihtiyacı var.ve sonuç olarak kısır sınıf da "artık" bırakmıyor.üretici sınıf 1 milyar besin karşılığı toprak sahiplerinden alınıyor ve 2 milyar da döner sermaye için kısır sınıftan alınıyor.buna göre toprak sahibi ve kısır sınıf "artık" üretemezken üretici sınıf "artık" bırakıyor.eğer toplum sadece bu kısır sınıf ve toprak sahiplerinden oluşsaydı artık veremeyeceğinden kendini yenileyemeyecekti.çünkü kısır sınıf sadece sattığı kadar üretiyor :Örneğin demir alıyor demir kürek yapıyor ama üretmiyor.toprak sahibi de üretim yapmadan kira alıyor.

    Quesnay'a göre üretici sınıftan vergi alınmamalı kısır sınıfın ve toprak sahiplerinin vergileri arttırılmalıdır.amacı:artık'ı arttırmaktır(tassarruf) ve üreticiden vergi almamaktır.
    2 ...