insanın anlam arayışı

entry13 galeri
    4.
  1. Avusturyalı psikiyatrist ve logoterapinin kurucusu viktor e. frankl'ın yazmış olduğu kitap. yazar bir psikiyatrist gözüyle ikinci dünya savaşı sırasında toplama kamplarında edindiği acı tecrübeleri ve varoluşçu analizi kendine özgü bakış açısı ile aktarıyor.
    kitabın mottosu diyebileceğimiz nietzsche'nin '' yaşamak için bir neden'i olan kişi, hemen her nasıl'a dayanabilir.'' sözü kitabı özetlemek, girizgah yapmak açısından iyi olur. yazarın amacı hayatta karşılaşılan her durumda, en zor anlarda dahi yaşamın bir anlam taşıdığını anlatmak.
    kitap iki bölümden oluşuyor. 1. bölüm toplama kampı deneyimlerini anlatıyor. bence hemen atlamayın bu bölümü. okuyun ve insanlık üzerine düşünün. zaten böyle bir kampın içinde neler olup bittiğinin farkında olan, gözlemleyen bir bilirkişinin olması olaylara farklı şekilde yorumlamanızı sağlar.
    2. bölümde ise genel ilkeleriyle logoterapiyi açıklıyor.
    logoterapi kişinin kendi varoluşunun gizli logos'unun (anlam) farkına varmasını sağlaması ölçüsünde analitik bir süreçtir. logoterapiye göre kişinin yaşamında bir anlam bulma arayışı, insandaki temel güdülendirici güçtür. yaşamdan bir anlam beklemek yerine yaşama amacını kişilerin belirlemesi gerektiğini anlatıyor.

    logoterapiye göre bu yaşam anlamını üç farklı yoldan keşfedebiliriz:
    1. bir eser yaratarak ya da bir iş yaparak.
    2. bir şey yaşayarak ya da bir insanla etkileşerek. (insana bağlanmak gibi)
    3. kaçınılmaz acıya yönelik bir tavır geliştirerek.
    kitabı okuduğunuz zaman verilen açıklama ve örneklerle logoterapiyi daha iyi anlarsınız.
    velhasıl tavsiye ederim. hayatınıza yeni bir pencere açabilecek düzeyde.
    3 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük