iktidar partisinin, Soma faciasından sadece yirmi gün önce madenlerdeki iş güvenliği koşullarını görüşmeyi reddettiği, muhalefetin her zaman ki gibi uyuduğu dört maymunu oynadığı facia.
yaşama hakkı,çalışma hakkı,sağlıklı yaşama hakkı,insanlık hakkı,işgüvenliği hakkı,sendikal örgütlenme hakkını içeren sosyal,ekonomik,teknolojik,çevresel, hukuki,siyasi konular bütünlüğünü hatırlatan yoksunluğunu hissettiren yaşanmış fakat geçememiş trajedi.
''Çağımızın sunduğu olanakları kullanmak, hem insan hayatına hem de çevreye saygılı biçimde üreterek refahı
paylaşmak yerine,önceki yüzyıllara gömülmüş anlayışların peşinde ne insanı, ne de çevreyi önemsemeden vahşi bir kâr hırsına teslim olmak kaderimiz olmamalıdır. Ne yazık ki Soma’da yaşadığımız facia bir ilk değildi. Her ay ülkemizin
değişik köşelerinde emekçiler evlerine ekmek götürebilme kavgasında hayatlarını kaybetmektedirler. Onları iş cinayetlerinde ölüme mahkum edenler aynı zamanda gelir dağılımını bozarak, çevreye geri dönülmez zararlar vererek, kitleleri yoksulluğa ve eğitimsizliğe mahkum ederek topluma ve onun üyelerine karşı da cinayetler işlemektedir.
Madenciliğin fıtratında ölüm ve kazalar olmadığı gibi, ülke yönetiminin fıtratında da basiretsizlik yoktur. Bizler ana babalarımızı, evlatlarımızı iş cinayetlerine kurban etmek; iş cinayetine razı olmakla işsiz kalmak arasında seçim
yapmak zorunda bırakılmamalıyız. ''
TÜRKiYE BAROLAR BiRLiĞi iNSAN HAKLARI MERKEZi SOMA MADEN FACiASI RAPORU /s5
evraklar üzerinde düzenlemeler yapılmış,uygulamada değişen -iyileştirilen şartları görmek gerek.