Daha karpuz mevsimi gelmediğinden çekirdek karpuzlar dediğimiz karpuz tarlada henüz mini minnacıktır. Markette, manavda, pazarda gördüğümüz karpuzlar aşılı yanı kabaktan olma feyk karpuzlardır. Ağızının tadını bilenlere tavsiye etmem. Şuanda illa orjinal çekirdek karpuz alınacaksa Antalya-Gazipaşa karpuzu küçükte olsa tarladan toplanır. Bulabilirseniz Onu alabilirsiniz. Birde cins karpuzlar vardır ithal olan. Mesela Bonanza Karpuzu. Erkenci olduğundan hem de çekirdek olduğundan alabilirsiniz. Lakin kilosu şuanda 5 lira civarındadır. illa çekirdek karpuzu almak istiyorsanız paraya kıyacaksınız.
Aşılı karpuzun çekirdek karpuzdan aslında ayırmak çok kolaytır. Vurarak anlayamazsınız zaten. Vurmak sadece karpuzun tatlı ve olgun olduğunu anlatır. Aşılı karpuz olduğunu anlamanın tek yolu: kalmış sapına veya sapı yoksa sapın olduğu yere bakmaktır. Sapları kalın ise o karpuz aşılıdır. Sapı ince ise çekirdektir. çekirdek karpuzun sap yeri nokta kadar küçüktür. Sapı da dolayısıyla incedir. Zaten Dediğim gibi çekirdek karpuzun mevsimi olmadığından piyasadakilerin hemen hemen hepsi aşılı karpuzdur.
Karpuz yata yata büyür. Karpuzun hiç kestirmeden tatlı olup olmadığını anlamanın blr yoluda; yattığı yerin yani toprakla buluştuğu yerine bakmaktır. Bu yer karpuzda; karpuz alacalı ise toprakta durmuş yeri koyu yeşil ya da tek yeşil olarak kalmıştır. işte bu yer ne kadar azsa o kadar tatlanmıştır.
Edit: birde sapının kurumamış olanı tercih edin. Sapı kurumuş ise o karpuz çok beklemiştir raflarda. Tat olarak çok şekerli olsa da o karpuz tabiri caizse bayat karpuzdur. Karpuz dediğin tarladan toplandıktan sonra 8-10 gün içinde tüketilmelidir. Yoksa karpuz kendi kendine imha etmek için içindeki bakterilerinde etkislyle asit salgılar. çok şekerll olması aslında o bakterilerin sayesindedir. Bazı çakallar mahsus sapını koparırlar işte onları almayın.