öncelikle dinler olmasaydı savaşlar olmazdı güllük gülistanlık yaşardık mantıklı bir düşünce sürecinin sonucu değildir. savaşların büyük çoğunluğunun çıkış sebebi çıkarlardır. görünen sebebi ne olursa olsun, ismi " haçlı seferleri" de olsa savaşın sebebi "truvalı helen" gibi de gözükse işin arka tarafına baktığınızda insanların, ülkelerin çıkarları için savaştığını görebilirsiniz.
öte yandan "dinler lazım mıdır?" "din kavramı gerekli midir?" sorusunun cevabı nereden baktığına göre değişkenlik gösterir. herhangi bir dine mensup bir insan "elbette lazımdır, tanrının insana kendini tanıtmasıdır, din olmazsa yaratıcımızı öğrenemezdik."gibi cevaplar verebilecekken, bir ateist, bir deist, bir agnostisist kısaca bir dine mensup olmayan bir insan "dinler gereksizdir, insanları bölmekten başka bir işe yaramaz, ayrımcılık getirir" gibi cevaplar verebilir.
ben de elhamdülillah müslümanım diyen bir insan olarak islami bakış açısıdan şöyle bir cevap verebilirim;
başlıkta tanrının varlığıyla ilgili bir soru olmadığından ötürü biraz daha kestirme bir şekilde anlatmaya çalışacağım, olursa eğer pmden alabilirim soruları. dinler demek istemiyorum zira kur'anda " allah katında tek din islamdır" buyurur allah-u teala, dolayısıyla islam diyeceğim. islam'ın gerekli olup olmadığını cevaplamak için insanoğlunun neden yaratıldığını açıklamamız gerekir. bu konu üzerinde muhtelif yorumların bulunduğu bir konudur lakin en kısa yoldan; allah-u teala iradesi olan ve kendisinin varlığına ve birliğine inanması üzerine sınav olacak insanları yarattı, ve bir hadisi şeriften öğrendiğimiz üzere " ben gizli bir hazine idim bilinmek istedim" buyurdu. ( bu hadisi duyupta o zaman allah egoist mi? diye sormayan bir ateist görmedim şu ana kadar, kusur ve yoksunluk atfedilemeyecek her şeye gücü yeten, ilmi her şeyi kapsayan allah-u teala'nın hiç bir şeye olmadığı gibi egoist olmaya da ihtiyacı yoktur. zira psikolojik düzlemde bakıldığında egoizmin arkasında çoğu zaman insanın bir yönden duyduğu yoksunluk, eksiklik vardır. bunlar da uzun mevzular) yani insanların yaratılış amacı allah-u tealayı bilmeleriydi. ( kur'an-ı kerimde de " ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattım" buyurur allah-u teala) binaenaleyh islam insanın yaradılış gayesiyle tanışması, ve yaratılış gayesine göre, yaratıcısının istediği şekilde yaşayabilmesi için hayati anlamda önemli,gerekli ve lazımdır.
bu gibi konulara hep bir felsefi açıdan bakma isteği vardır insanlarda. lakin felsefe doğası gereği cevap vermek değil soru sormak sanatı olduğu için. felsefi açıdan hiç bir şeyin cevabı yoktur. herhangi bir konuyu felsefeyle cevaplandırmaya çalışmak felsefenin mantığına ters düşer. felsefe doğru soruları sorarak düşünme sürecini uzatmayı amaçlar (bkz: felsefe yolda olmaktır).
şu anlık elden gelen budur. şurda ne anlatmak istedin kardeş, sen böyle demişsin ama bi de şöyle bir olay var gibi sorular sormak isteyen arkadaşlar pmden sorarlarsa makbule geçer. zira geri dönüp her entry girdiğimiz başlığı tekrar okuyamıyoruz.