Örnek vermek gerekirse elimizde bir tane çay içmeyi seven a kişisi olsun. Ve bir de çayı ikram eden bir b kişisi. B kişisi bardağın neredeyse tamamını dem çok az bir kısmını suyla doldurmuş olsun ve çayı a'ya ikram etsin. A kişisi çayı içsin çay ağızında kötü bir tat bıraksın ve bu çayın değiştirilmesini normal doldurulmasını istesin.
Ne anlatmak istediğime gelince; evet değişim vardır. ama değişen yoldur, insan tam anlamıyla değişemez. insanın rotası değişir, huyu değil. 2 yoldan birisi artık daha mantıklıdır. hisse değil de mantığa bürünüldüğünde insan mantık çerçevesinde davranmak ister haliyle. hangi yoldaysan onun türküsünü tutturursun. az önceki örnek gibi; çayın koyu ve acı geldiği noktada başlar değişim (yol). Ama Çayın koyu ve acı oluşu a kişisini çay içmekten vazgeçirmez, yani huyundan etmez. Ama koyu olanı döküp normal olanıyla değişitirmek ister çünkü bu bir seçenektir.
Huyun öyle çok fazla değişebilen bir olgu olduğunu düşünmüyorum. Hayattayız ve bazı konularda canımız ciddi anlamda sıkılıyor veya yıpranıyoruz. fakat yaşamaktan vazgeçmiyor, kendimize bir iyilik yapıp yıprandığımız noktalarda kendimize farklı seçenek yaratıyoruz ki bir daha aynı yerden düşürülmeyelim. Hayata dair kötülükleri baz alırsak değişim aslında bir koruma kalkanı. Ama diğerlerine göre "çok değişti."