fizikteki başarısını matematikte gösterememeiş, çağdaşı olan leibniz ile girdiği matematik üzerine tartışmalarında hep geride kalan, ancak "kraliyet bilim topluluğu"nda başkan oluşunu kullanarak dünyaya kendisini haklı gösteren kişilik.
burada belirtmemiz gerekir ki leibniz den yaklaşık 20 yıl önce bulduğu "kalkülüs" ile fışkıran zekasını gözümüze sıçratan dehadır. leibniz de 20 yıl sonra kalkülüsü bağımsız olarak keşfetmiş; ancak newton, yayınlamadığı kalkülüs çalışmasını leibniz'in çaldığını iddia etmiştir.
elbette newton, bunda, yıllar önce leibniz'e gönderdiği 2 mektubun da etkisi olduğunu düşünmektedir. bu mektupların kalkülüsle ilgili hiçbir bilgi içermediğini sadece newton ve leibniz bildiği için leibniz bunu herhangi bir şekilde kanıtlayamamıştır.
leibniz böylece yalancı damgası yemiş, newton'dan çok daha geniş bir bilim yelpazesine sahip olan dehasını da o denli az kullanabilmiştir . yine de günümüzde avrupa'da önemi anlaşılan bilim insanlarındandır.
matematik üzerine yaptığı çalışmaları zaten oldukça kullanışsız olan newton'un hakkı verilmesi gereken fizik çalışmaları da maalesef 20. yüzyılın ortasında einstein tarafından temellerinden sarsılmıştır. neyse ki bizim 3. dünyadaki ülkemiz bu sarsıntıdan etkilenmemiştir.
şu anda yükseköğretime kadar newton fiziğiyle ve matematiğiyle(!) harikalar yaratılmaya devam edilmektedir. (bkz: newton vs leibniz)