aksi ispatlanana kadar fazla bir geçmişlerinin olduğunu iddia edemeyeceğimiz bir topluluğun son yüzyılda ön plana çıkan stratejik önemidir.
geçmiş yüzyıldan elimiz kalan karagöz ve ortaoyunlarda kürt tiplemesi vardır. lakin bu kürt tiplemesi çok da eskilere dayanmamaktadır. 14.yy'a dayanan geçmişi olan oyunda kürt tiplemesi 18-19. yy'da görülür. son eklenen yan karakterlerdendir. bu elbetteki tek başına bir gösterge olamaz.
tarihsel geçmişlerinin olduğunu kesin olarak bilmek için yazılı kaynak olması gerekir. yazılı hayata geçebilecek derecede örgütlenmemişlerse şayet toplum içinde küçük bir aşiret şeklinde yaşamış ya da toplu halde yaşamamışlar demektir ki bu da tarihsel bir veri değildir.
dillerindeki latin etkisi, farsça-arapça-türkçe karışımı sözcükler zaten tek başına bir dil olmadıklarını büyük ihtimalle ana dillerden birinin lehçe ya da şivesi olduklarını gösterir. iddia edildiği gibi 2 asır önce yazıya geçirilmiş bir dilse şayet latin alfabesini nasıl seçtiklerini hayretle karşılamak lazımdır. çünkü diller coğrafya ile şekillenir ve gelişir; 2 asır önce etraflarında latin alfabesi kullanan tek bir topluluk yokken bu güya sindirilmiş toplum nasıl olmuş da latin alfabesini seçmiştir?
üzerine akademik bir araştırma yapmadan söylenebilecek her söz varsayımdan öteye gitmeyecektir. sağlam dayanaklarınız bile olsa. türkçe'de olduğu gibi araştırmayı yabancı dilbilimciler yaparsa inanın kürtçe dünyadaki anadillerden biri olarak seçilebilir bile, hatta fazla kasarlarsa rusça'yı kürtçe'nin lehçesi haline getirebilirler. kürtlerde bu yolla belki de soylarını hz. adem'e kadar uzatırlar.