Ben şu acıdan katılıyorum; bir ortaokul veya liseli gence ögretilmesi gerekenden fazlasının ögretildiğini düşünenlerdenim. Mesela muhendisliği düşünmeyen birine integral türev anlatmak ne kadar doğru bilemem. Bu cocuk sonra gidip kamu yönetimi sosyoloji falan okuyacaksa tabi. Ama örneğin iktisat için turev kismi türev integral lazim olan seyler. Sonra istatistik için olasılık denklemler falan.
Mesela bu kadar delicesine matematik dayatmaktansa gençlerimize ilerde sececekleri mesleği belirlemeleri için bambaşka dersler konulabilir liseye.
mesela ekonomi derdi konulabilir. bòylece hem iktisati biraz görurler hemde ekonomi okur yazarlığı artar. Hemde gercei hayatta ne işimize yarayacak diyemez.Makro ekonomiden para politikasından merkez bankasindan dış ticaretten biseyler analtsan.
Yine okulda mühendislik tanıtımi için ders konulabilir. Burada hangi bölümün aşaği yukari nasil bir nitelik istedigi analtilabilir. Sonra ömür boyu hic kendine uygun olmayan bölumleri secmez gençler.
Yine temel hukuk dersi adı altında basitçe genel hukuk bilgisi verilebilir. ve cok zorlamadan genel hatlarıyla anlatilıp hukuk nasıl birsey görmeleri sağlanabilir.
yine grafik tasarım, bilgisayar, gastronomi, sinema radyo televizyon, siyaset bilimi gibi derslerle universiteleein bu ve baska bolumleri 2 3 senede 3-4 derste anlatılsa çok daha mutlu ve çok daha bilgili gençler yetiştirilebilir.
Bu cocuk varsın integrali universitede ogrensin, ya da kamu seçecekse zaten ögrenmesin. Bu kadar yüklenmemek lazim gencecik insanlara.