türkiye ekonomisinin çökmenin eşiğine gelmesi

entry20 galeri
    1.
  1. Sonunda beklenen zaman geldi, tüm götkılları ''baba''yı almanın eşiğine geldi!

    Bankalar çok iyi iş yaptı

    Faiz Ekonomisi: 2003’de ilk on karlı şirket arasında 4 banka

    2012 yılında ilk 10 karlı şirket arasında 8 banka. Aynı yıllarda bankaların aldığı ücret ve komisyon 2003 yılında 880 milyon iken 2012 yılında 3.2 milyar TL olarak yüzde 332 artış gösterdi. “Bankacılık hizmetleri” adı altında alınan ücret ve komisyonlar 2003 yılında 3.1 milyar iken 2012 yılında 10.9 milyar TL olarak yüzde 329 artış gösterdi.

    2002 yılında vatandaşların tüketici ve kredi kartı borcu 6.5 milyar TL iken bu 2012 yılında 253 milyar TL’ye çıkarak tüketici borcu 38 kat borçlu sayısı da 8 kat arttı.

    Bankalar para dağıtıyor

    Bankalar, servis ücreti ve komisyondan milyarlarca dolar kazanmaya ek olarak vatandaşları kredi kartı ve mortgage yoluyla büyük bir borç altına soktu.

    Sürekli borçlanma ekonomisi iddia edildiği gibi kriz doğurmadı… Alınan borçların hala sefasını sürenlerin sayısı fazla…

    Türkiye’de banka kredilerinin hızla artması, çeşitlenmesi ve kredi alma koşullarının kolaylaşması, nüfusun yarısından fazlasını bankalara borçlu hale getirdi. Yaklaşık 41 milyon vatandaşın bankalara olan kredi borcu 475 milyar liraya yükseldi. Tüketici kredileri iş kurma veya işletmek için alınan kredileri geçti.

    Bankalar halkı soyacak!

    Haziran 2013 itibariyle, toplam borcu 3.6 milyar olan yaklaşık 1 milyon 700 bin kredi kartı takipte. Kredi borcu yüzünden haciz kıskacında olanların sayısı 2.2 milyon olarak da veriliyor. Birkaç yıl içinde kredi borçlarını, çek ve senetlerini ödeyemeyen vatandaşların sayısı astronomik artış gösterecek ve domino etkisi gösterecek…

    ilk başta kimler yanacak? Cevabını BDDK Başkanı Tevfik Bilgin veriyor: “Banka için kredi kartını düzenli ödeyen müşteri iyi müşteri değildir. Bankalar kredi kartını düzenli ödeyen vatandaştan hiçbir şey kazanmıyor”

    Bu arada mortgage ödeyemeyen yüzbinlerce vatandaşın evine haciz gelecek. Borç yüzünden intihar edenlerin sayısındaki artış büyüyecek. Sürekli borçlanma ekonomisi hapının korkunç yan etkileri her alanda krizler ve felaketler doğuracak.
    8 ...