iyi bir mimardan yamuk bir ev çıkmayacağı gibi iyi bir tanrıdan da kötülük çıkmaz. bunun islamiyeti çökerteceğini söylemiyorum tabi, öyle bir soruyla fikir mi çöker?
ancak bu sorunun bir cevabı yoktur.
insan daha var değilken bir şey isteme imkanı mevcut değildir. var olmuşsa onu var eden istediği şekilde var etmiştir.
bir silahlı robot yapıp insanlara sıktığında robotu kimse suçlamayacağı gibi kötülüğü yaratıp insan onu yaptığında da kimse insanı suçlayamaz.
ayrıca kötülüğün bir gerekliliği de var. tanrının sınav diye ortaya koyduğu şeyin gerçekleşmesi için birilerinin zorunlu olarak kötü olması şart. ( aksi halde zaten herkes iyi olursa bu sınavın bir anlamı kalmaz)
ayrıca ilk neden önemlidir. tanrı ilk nedense her şeyin de nedenidir. tanrı insanı yaratmasaydı zaten insan suç işleyemezdi, tanrı insanı suç işler şekilde yaratmasaydı insan gene suç işleyemezdi.
ayrıca insana tanrı özgür bir irade verip daha sonra bu verdiği iradeyle bir seçim yaptığında onu cezalandırıyorsa tanrı özgür iradeyi zaten cezalandırmak için vermiştir. ( aksi halde zaten insan suç işleyecek konumda olmazdı)
yani özetle: kötülük problemi ciddi bir sorundur ve her şey tanrının elinde olduğundan sonuç tanrıya çıkıyor.
tanrı neden böyle bir sınava ihtiyaç duydu?
hadi duydu bunun bedelini neden insan ödüyor?
yani tanrı bilinmek istediyse ve her şey bunun için varsa bunu daha direk bu amaca hizmet eder şekilde ve sorunsuz yapamaz mıydı?