tüberküloz

entry27 galeri
    17.
  1. tüberküloz, ‘’Mycobacterium tuberculosis’’ tür adıyla bilinen çubuk biçimli bakterinin sebep olduğu ciddi bir bulaşıcı akciğer hastalığıdır.

    Aktif akciğer tüberkülozlu hastadan tükürük, konuşma, hapşırma gibi yollarla mikron çapında bulaşıcı damlacıklar dışarı verilir.
    Dışarı verilen Bu partiküller havada asılı kalarak bir süre canlılığını devam ettirir
    ve nihayetinde Sağlam kişilerin bu partikülleri almasıyla hastalık o kişiye de bulaşmış olur.

    tüberküloza yakalanan kişilerde bazı simptomlar görülür. bu simptomlar aşağıda sıralanmıştır:
    -üç hafta veya daha fazla süren şiddetli öksürükler
    -kanlı veya mukuslu öksürük
    - kilo kaybı
    - iştah kaybı
    - halsizlik ve yorgunluk
    -ateş
    -gece terlemeleri

    tüberküloz enfeksiyonuna yakalanma endişesi taşıyanlar, en yakın sağlık kuruluşuna giderek gerekli tetkikleri yaptırmalıdır.
    sağlık kuruluşlarında hekimler, sizin tüberküloz enfeksiyonuna yakalanıp yakalanmadığınızı kan testi veya cilt testiyle belirleyebilir.

    kan testi; alınan kan örneğiniz analiz edilerek sizin tüberküloz ile enfekte olup olmadığınız hemen belirlenebilir.

    cilt testinde ise, kolunuzun altındaki bir bölgeden tuberculin olarak adlandırılan bir sıvı küçük bir şırınga ile çekilir.
    analiz sonuçlarınız 2 ya da 3 gün içerisinde belli olur.
    pozitif tuberkülozis (tb) cilt test sonucu, hastalığa yakalandığınızın bir göstergesidir.

    bütün bu testler dışında akciğer grafisi (chest x-ray) veyahut balgam örneğiyle de hastalığa yakalanıp yakalanmadığınız belirlenebilir.

    ‘’Mycobacterium tuberculosis’’ adlı bakteri, genellikle akciğerlere saldırır; ama böbrek, omurga ve beyin gibi vücudun diğer organ ve yapılarına da zarar verir.

    tüberküloz, 6 aylık bir süre boyunca düzenli olarak verilen antibiyotik uygulamaları ile tedavi edilebilir. ama uygun bir şekilde tedavi edilmez ise, hastalık ölümcül bile olabilmektedir.

    tüberküloz tedavisinde kullanılabilecek ilaçların isimleri aşağıda belirtilmiştir
    -isoniazid
    -rifampin
    -ethambutol
    -pyrazinamide

    Dünya çapında 2014 yılı verilerine göre, 9.6 milyon insanın tüberkülozlu olduğu tahmin edilmektedir.
    bu rakamın; 5.4 milyonunu yetişkin erkekler; 3.2 milyonunu yetişkin kadınlar, 1.0 milyon kadarını da çocuklar oluşturmaktadır.

    -tüberküloz üzerine güncel bir araştırma-

    Amerikalı ve Avustralyalı bilim insanları tüberkülozun (verem) esas nedeni olarak gösterilen ‘’Mycobacterium tuberculosis’’ tür adıyla bilinen bakterinin gelişimini engelleyici yeni bir yol bulduklarını ifade ettiler.
    queensland üniversitesi’nden prof. dr. James de voss ve ekibi, yapmış oldukları araştırmalar neticesinde keşfettikleri bu yolun hastalığının tedavisinde umut vaat edecek bir gelişme olduğunu söyledi.

    bilim insanları, kolesterolle ilgili bileşiklerin ‘’Mycobacterium tuberculosis’’ üzerindeki etkisini araştırmıştır.

    bilim insanları, in vitro koşullarda (laboratuvar ortamında) asetat, glikoz ve gylicine içeren bir gelişme ortamını (media) tuberculosis bakterilerinin üreme ve gelişmesi için hazırlamışlar.
    bu bakteriler gelişme ortamı içerisindeki maddelerden karbon ve enerji ihtiyaçlarını temin etmişler.
    aynı gelişme ortamına ‘Cholest-4-en-3-one’ ilave edilmesinden belli bir süre sonra bakterilerin gelişimi sekteye uğramıştır.
    bakteriler, değiştirilmiş (modifiye) kolesterol içerisinde kendi enerji kaynağını sağlayamıyor ve gelişmelerini durduruyorlar.

    ayrıntılı bilgiye erişmek isteyenler için kaynak;

    Daniel J. Frank et al. Cholesterol Analogs with Degradation-Resistant Alkyl Side-Chains are Effective Mycobacterium tuberculosis Growth Inhibitors.Journal of Biological Chemistry, published online February 1, 2016; doi: 10.1074/jbc.M115.708172
    12 ...