paten öğrenmenin ilk şartı düşmeyi öğrenmektir.
dizliksiz, dirsekliksiz ve bilekliksiz düşmeyi öğrenemezsiniz. diyelim ki bunlar var, bunlar sizi korumaya yetmez, yan ve arkaya düşmelerde hiç bir işe yaramaz.
ilk önce öne eğilerek kaymaya çalışın.
dizler 30 derece kırık, omuza değern ve aşağıya inen hayali bir çizgi düşünün. bu çizgi omuzlara ve dizlere ve parmak ucuna değmesi gerekmektedir. bu kayışla asla ama asla poponuzun üstüne yani geriye düşmessiniz. bundan sonrası düşüş.
düşeceğinizi anlarsanız ya da duramıyorsanız, (korumalıkların olduğunu var sayıyorum) ilk önce dizlerin üzerine düşülür, sonra dirsekler sonra da eller, yere koyulur. bir secde pozisyonu oluşur. bu pozisyonda 3 korumalık da yere temas edeceğinden güvenli bir şekilde durursunuz.
düşmeyi öğrendiniz. şimdi kayabiliriz.
ilk önce ayakta sabit duracağız. bunun için arka tekerleklerimizi birbirine dayayıp ayaklarımızı v pozisyonuna alıyoruz. arka tekerlekler birbirine deydiği müddetçe sabit kalabiliriz. gitmek için küçük bir adım atıyoruz. ilk yapmamız gereken kaymak değil patenle yürümek. küçük adımlarla ayaklarımız v şeklinde penguen edasıyla hızlı ve kontrollü adımlar atıyoruz. zaten 10 metre bu şekilde gidilirse yavaş yavaş kaymaya giçilecektir. bu yazı ile anlatılacak bir şey değildir, bunu kendi kendinize kavrayacaksınız. mümkünse bir basket sahası ya da çevresi kapalı ya da tellerle çevrili bir yerde yapmanızı öneririm. en azından hızlandığınızda çevreye tutunup durabilirsiniz. ama asla ama asla bir şeye, bir kişiye tutunup kaymayın. bu öğrenmenin çok zor olduğu bir yöntemdir.
dönmek ve durmak kaldı geriye.
dönmek için bir çok yöntem vardır. sağa döneceksek sağ ayak önde sol ayak geride adım atmadan, omuzumuzu da biraz sağa eğersek kendi kendinize döndüğünüzü göreceksiniz. ya da cross dönüş dediğimiz profesyonel adım dönüşü var.
durmak için 4 yöntem var.
1. fitness patenlerdeki sağ ayaktaki fireni kullanmak. bu firen genelde hep yanlış kullanılır ve her zaman düşürür. fireni kullanmak için ilk önce (firenin bulunduğu) sağ ayak öne alınır. sol ayak bunun arkasına alınır. iki ayak da arka arkaya ve bir çizgide tutulur. yapamassanız dizlerinizi kırmayı deneyin. 2 diz de kırıldığında bu olay kolay olur. şimdi bu şekilde gidiyorsunuz, yapmanız gereken ellerinizi sağ dizinizde birleştirmek ve sağ ayak ucunuzu kaldırmak, böylece firen yere değecek ve sizi durduracak.
2. yöntem ve en çok kullanılan yöntem t fren dediğimiz sistem. t firen adındanda anşalılacağı gibi ayaklarımızı büyük t şekline getirerek tekerleri sürterek durduğumuz sistem. t'nin bacağı öndeki ayak, üst kısmı ise arkaya koyacağımız ayaktır. burdaki sistemde arkadaki ayağı öndeki ayağa uzak bir mesafede firene başlamak, yavaş yavaş birleştirip durmaktır.
3.sistem aggressive patencilerin ya da hokey'cilerin kullandığı ani duruştur. bu sistem daha çok patene ve deneyime bağlıdır.
4.sistem v şeklinde kayarken t firen ya da başka bir firenle yavaşlayıp ters ve şeklinde ayaklarımızı teker teker koyarak durduğumuz sistem. çok kullanılmaz. genellikle komik görünür. yapması zor ama tekerlere ya da fren balatasına hiç bir zararı olmadığından patenini seven kişiler tarafından kullanılır.
bayır aşağı inerken 1. ya da 2. durma sitilini kullanın. ya da dağ inişi dediğimiz yol boşken yapabileceğiniz bir sağa ve bir sola dönerek yavaşlama sistemidir.
bayır yukarı çıkarken mümkün olduğunca bacaklarınızı kırın ve yere yakınlaşın bu size bacaklarınızı daha çok uzatma imkanı verir. ve ayaklarınızın v konumu 90dereceden daha geniş bir açıya getirin ve mümkün olduğunca adımlarınızı geniş atın.