f tipi cezaevi

entry130 galeri video1
    70.
  1. istanbul milletvekili mehmet ufuk uras tarafından, türkiye büyük millet meclisi başkanlığı'na, adalet bakanı mehmet ali şahin tarafından yazılı olarak yanıtlanması için, f tipi hapishanelerle ilgili aşağıdaki soru önergesi verilmiştir:

    "türkiye büyük millet meclisi başkanlığı'na

    aşağıdaki sorumun adalet bakanı sayın mehmet ali şahin tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

    24/03/2008
    mehmet ufuk uras

    özgürlük ve dayanışma partisi genel başkanı

    istanbul milletvekili

    adalet bakanlığı tarafından 22 ocak 2007 tarihinde 45/1 sayılı genelge yayınlandı. bu genelge f tipi hapishanelerde bulunan tutuklu ve hükümlülerin onar kişilik gruplar halinde günde 2 saat olmak üzere haftada 10 saat 'sohbet' edebilmelerini düzenlemektedir. bu genelgede düzenlenen sohbet hakkı tretman şartına bağlı değil ve disiplin kurulu kararları ile engellenememektedir. sohbet gruplarını tutuklu ve hükümlüler kendileri belirlemektedirler.

    ancak bu genelgenin yayınlanmasından 1 yılı aşkın süre geçmiş olmasına rağmen bugün sadece bir tane f tipi hapishanede uygulanmaktadır. bu da izmir-kırıklar 1 nolu f tipi hapishanesidir. diğerlerinde ise değişik gerekçelerle uygulanmamaktadır. adalet Bakanlığı tarafından personel yetersizliği ve yer yetersizliği olduğundan bahisle 6 ay içinde bu sorunların çözüleceği söylenmişti. hatta dönemin adalet bakanı ve bürokratları mehmet bekaroğlu, süleyman çelebi, kazım kolcuoğlu, gencay gürsoy gibi kişilere bu sohbet hakkının zaman içinde 20 saate çıkartılacağını sözlü olarak beyan etmişlerdir.

    ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi bugün sadece bir f tipi hapishanede uygulanmaktadır. diğer hapishanelerde ise ya hiç gündeme getirilmemekte, ya da 10 saatlik süre kısıtlanmaya ve tretman şartına bağlanmaya çalışılmaktadır. hatta bu sohbet hakkının kullanımı disiplin kurulu kararları ile engellenmeye çalışılmaktadır. bu bilgiler doğrultusunda;

    1- 45/1 sayılı genelgenin uygulanmadığı f tipi hapishanelerde uygulanmama nedenleri nelerdir? bakanlık bu nedenlerin ortadan kaldırılması için ne gibi önlemler almaktadır ya da alacaktır? aynı genelgenin tutuklu ve hükümlülerin aleyhine olan diğer bütün hükümleri uygulanmakta iken, onların yararına bir hak olarak düzenlenen bu sohbet hakkı niçin uygulanmamaktadır?

    2- bu genelgenin uygulanmadığı f tipi hapishanelerde uygulanması için ne gibi tedbirler alınmaktadır?

    3- bu genelge bir adalet bakanlığı emri olduğuna ve emir uygulanmadığına göre, emri uygulamayanlar hakkında işlem yapılması düşünülmekte midir?

    4- son derece insani bir sorun olan tecrit sorununun çözümü konusunda somut ve ciddi bir adım olan 'sohbet' hakkının uygulanmaması subjektif nedenlerden kaynaklanıyor olabilir mi? eğer böyle ise adalet bakanlığı görevlileri içeride bulunan siyasi tutuklu ve hükümlülere baskı uygulama konusunda kendilerini görevli mi addetmektedirler? bu önyargılı yaklaşım var ise bakanlığınız bunu ortadan kaldırmak için ne gibi tedbirler almayı düşünmektedir?"
    2 ...