turbanin ozgurluk olarak gorulmesi

entry24 galeri
    15.
  1. Bıçak sırtı bir konudur.Türban olayı bir yanıyla özgürlüğü içermektedir.Nasıl olurda özgürlük içerir? Laiklik, kavram olarak algılanışı, uygulanışı, bizde ki özgünlüğü vb. yanlarıyla irdelenmelidir ki sorunun özüne inilebilsin.Kamusal alan tartışmaları, kamusal alanın komün geleneğinden devraldıkları, dahada ileri gidersek içinin tamamen boşaltılışı vb deşilmeden bugün laiklik adına uygulanan yasakçılığı ve de türbanın bu yasakçılık karşısında kazanmış olduğu yada yüklenilmiş olan özgürlük çü yanı anlayabilmek mümkün değildir. Eğer bunları görmeden sadece yüzeysel yaklaşırsak tam da istenen kör dövüşüne girmiş oluruz. Oysa ki, bilmektesiniz ki türban sorunu sorunun ana öznesi olan kadın açısından bakıldığında baskı ve tahakküm içermektedir. Çünkü genelde insan,özelde kadın bedenine konan her türlü toplumsal, bireysel kısıtlamalar baskı ve tahakkümle adlandırılır. Ve yine bildiğiniz gibi kadın, ataerkil, erkek egemen sistem olarak adlandırdığı yazılı tarih ( sümer )başlangıcından bu yana insan ve birey olmanın savaşımını vermektedir. Bununla ilgili olarak ödediği bedeller ağırdır. ikinci sınıf yada köle sayılmanın dışında Avrupa da ortaçağ karanlığında cadı ilan edilerek yakılmıştır. Bugün kullandığımız kavramlar da ve günlük dilde kadın aşağılanan bir varlık olmaya devam etmektedir.
    Şimdi, modern bir toplumda türbanı savunmak özgürlük müdür? Hayır, ortaçağ örtünme geleneğini modern toplumlara ancak bizim gibi olmak koşuluyla yedirebilirsiniz. Yani moderniteniz güdük olmak zorundadır. Normalde modern toplumun bu sorunu içselleştirip aşması gerekmektedir. Fakat bizde bu durum na mümkündür.
    Sonuçta şeklen bir özgürlük içermesi vardır. Bu da laik olmayan laiklik algısı ve uygulamasından kaynaklanmaktadır. Bu benim sorunum olmaktan uzaktır. Eninde sonunda kaşıyanları da yakacaktır. Ama asıl özgürlük türban değil, kadının kendi bedenine karşı girişilen tahakküme karşı direnmesidir. Fakat bu despot laiklik uygulamasında türbanlının özgürlük mücadelesi yok sayılamaz, gözardı edilemez, en azından formel mantık bizi bu sonuca götürür. Özgürlük te çifte standart yoktur. Türban despotizmiyle toplumun daha geri bir noktaya çekilerek yönetilmek istenmesi karşısında alınan tavır ve bu anlamdaki özgürlük mücadelesi ile modernite kisvesi altında ve gerçekliğinden uzak bir laiklik uygulamsı ile bunun yarattığı ( türban ) bir sorun karşısın da bir özgürlük mücadelesi ve öznenin kendisinin bu güne değin yürütegeldiği tarihsel özgürlük mücadelesi içiçe geçebilir. Bunları iyi ayırıp,iyi yorumlayıp tavır göstermekse başlı başına başka bir sorun zaten.
    1 ...