bunun milliyetçilikle ilgisi yoktur. din gökten gelmez, ha birileri bunu evrensel vahiy kaynaklı görebilir ama nesnel bakacak olursak, din bir toplumun zaman içinde sistemleşmesi sonucu oluşan kültürdür. bu zamanla sıçrama gösterip devrime bile gidebilir ama böyle bile olsa o toplumda karşılığı vardır. köklerini tamamen yok ederek kurulan hiçbir fikir yoktur.
ha şimdi milliyetçi yanına gelelim. bir toplumun kültürü zaten o toplumun etkisinde gelişir ve onu yansıtır ve o toplum içinde gelişen her şey de o toplumun kimliğini taşır. işte bu kimliğin milli temelli olmasının altında yatan şey bölgesel olmasıdır. o bölgesellik evrensellik adı altında bir takım toplumlara kabul ettirilip o toplumların kültürünü eritiyor olabilir ancak bunun evrensellik adı altında empoze edilmesi birilerini asimile ettiği gerçeğini değiştirmez.
ayrıca kimi toplumlar başka kültürlerin değerlerini kendine katarak sentez oluşturup onun kültürünü de benimseyip ilerler, kimi toplumlar o kültürü sorun kabul edip onu asimile ederek ilerler.
işte islam bu ikincisi oluyor, kendi değerlerini değişmez alıp diğerlerinin değerlerini batıl veya yanlış görüyor ve onları asimile ediyor. ha tabi buna direnen güçlü kültürler de vardır ama düşük kültürler kimliğini çabucak kaybetmiştir.
işte böyle bakılırsa olayın ırkçılık değil mantıklı açıklaması olduğu görülür.