Bazen etrafıma bakıyorum da teknolojiyi 20'li yaşlarından sonra gören nesil ile teknolojiyle büyüyen nesil arasında davranışlara yansıyan ve gün geçtikçe artan sert bir çatışma var; bu çatışma daha da artacak gibi duruyor.
Gözlemlediğim kadarıyla iki tarafta da ciddi bir "haddini bilmeme" sorunu var. iki tarafta birbirini beğenmiyor. Biri diğerine "saygısız / aile terbiyesi almamış" diyor, diğeri de ona "zaman değişti siz geride kaldınız, bırakın bu yaşınız büyük diye size zorla saygı duymamız gerektiği düşüncelerini" diyor. Tabii bir de gençler teknolojiyi kullanmakta usta oldukları için bunu kendilerinden yaşca büyüklere karşı ciddi bir üstünlük olarak görüyor. iş yaparken, toplu halde yemek yerken, camide ibadet ederken, sosyal medyada yazışırken, tiyatro izlerken yani günlük hayatta bu çatışmanın izlerini çokca görebiliyorum.
Sorunun kaynağı ne? eğitim mi? sistem mi? toplum yapımız mı? tam olarak şudur diyemesem de saygı denen şeyin zorla gösterilecek bir şey olmadığını biliyorum; saygı yaşa bakılmaksızın hakedilir bir şeydir. Sen yaşın büyükse de küçükse de muhatabına 'saygı duymayı / değer vermeyi' bilmiyorsan, ortaya böyle 'saygısız / kaba' durumlar çıkıyor.