caner taslaman

entry733 galeri video19
    251.
  1. "madem tanrı'nın varlığına kanıtların var neden o zaman herkes tanrı'ya inanmıyor?" sorusuyla ters köşe edilmeye çalışılan felsefeci.

    son zamanlarda gözlemleyebildiğim kadarıyla hele de "Allah'ın Varlığının 12 Delili" kitabından sonra bu eleştiri daha sık dillendirilmeye başlandı. dün davut dağ isimli bir vatandaşın youtube'da "DAVUT DAĞ, ALLAH'IN iKi ŞÖVALYESi ! : CANER TASLAMAN, EMRE DORMAN" videosunda da aynı eleştirye denk geldikten sonra bu tarz eleştirilere cevap vermek istedim ve videonun altına yorum olarak şunları kaleme aldım:

    "Sayın Davut Dağ,

    Videonuzu izledim ve bazı düşüncelerine karşı eleştiride bulunacağım izninizle.

    ilk olarak şunu söylemeliyim ki, Caner Taslaman'ın Tanrı'nın varlığı ile ilgili sunmuş olduğu argümanların mantığını anlamadığınızı düşünmekteyim. Zira Taslaman'ın argümanlarında kullandığı yöntem kendi ifadesi ile yanlış hatırlamıyor isem "en iyi açıklama" yöntemidir. Yani Taslaman, öncelikle argüman ile ilgili bilimsel ve felsefik bilgileri verir, üzerine kendi yorumunu katar ve ardından eldeki bu verileri, teizmin natüralist-ateist felsefeden daha daha rasyonel bir şekilde yorumladığını ve temellendirdiğini söyler. Bu metodun bizleri "2+2=4" gibi kesin netlik içeren bir ifadeye götürmeyeceği çok açıktır. Zaten "Tanrı'nın varlığını kanıtlama" meselesinin özü, birden fazla argüman sunup (Mesela Taslaman kitabında 12 tane sunmuş.) hepsinde teizmin daha rasyonel olduğunu göstermektir. Bu argümanlar yeteri sayıya ulaştığı zaman Tanrı'nın varlığına inanmanın rasyonelliği de gün yüzüne çıkmış olur.

    ikinci söyleyeceğim şey ise madem bu kadar delil var insanlar neden inanmıyor hezeyanınız hakkında olacak. Yukarıda da değindiğim gibi zaten bu argümanlar "2+2=4" formatında değil ve bu yüzden alternatif görüşleri değerlendirebilme, argümanlara bütüncül olarak bakabilme hatta (Bu benim kendi düşüncem.) Tanrı'nın yokluğunda hayatın ne kadar anlamsız olacağını anlayabilme gibi günümüz insanı için oldukça üst düzey zihinsel süreçler gerektirebiliyor. Sizin bahsettiğiniz insanların ne kadar bu tarife uyuyor orası size kalmış fakat yeterince zeki bir adamsanız ve yoldan çevireceğiniz çoğu ateistin örneğin, ontolojik argüman dediğiniz zaman amiyane tabirle söylüyorum yüzünüze mal mal bakacağını az çok tahmin edebiliyorsanız hele de bu eleştirinin üzerine düşüncenizin gayet saçma olduğunu anlayacak ve hatta "insanların çoğu iman etmez" diyen Kuran'a da uymadığının farkına varacaksınızdır."

    tanrı'nın varlığı ile ilgili argümanların ve caner taslaman'ın izlediği metodun anlaşılmasında faydalı olacağını düşünüyorum acizane.
    8 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük