yarasa

entry159 galeri video6
    107.
  1. insanların aksine, yarasalar, bağışık sistemini bir tehlike anında olsun veya olmasın 7/ 24 açık tutar.
    Yarsalar 100 den fazla virüs için doğal bir konukçudur.
    Bu virüslerden bazıları (Ortadoğu solunum sendromu (mers), ebola ve hendra virüsü), insanlar için öldürücüdür.
    Buna rağmen ilginçtir ki yarasalar, bu virüslerden bir hastalık kapmazlar ya da bu virüslerin sebep olduğu hastalık belirtilerine yasalarda rastlanılmaz.
    Yakın bir zamanda Ulusal bilimler akademisi’nin bildirilerinde yayınlanan bir çalışmada bilim insanları dünyada yarasa türleri arasında en büyük tür olduğu iddia edilen Avustralya kökenli black flying fox’un genlerini ve bağışıklık sistemini incelediler. Sonuçlar ise bir hayli şaşırtıcı olmuştur.
    Avustralya’da hayvan sağlığı laboratuvarında çalışan yarasa immünolojisti dr. Michelle’in belirttiğine göre; vücudumuz bakteri veya bir virüs gibi yabancı bir organizma ile karşılaştığında, karmaşık bir dizide bağışıklık sistemini harekete geçirir. Bu, doğal bağışıklık olarak da bilinen savunma mekanizmasının harekete geçme durumudur.
    Bizler yapmış olduğumuz çalışmada, yarasaların doğal bağışıklık sistemine odaklandık, Özelllikle interferonların rolleri üzerine gözlemlerde bulunduk. Bu şunun için önemlidir, interferonların rolü yarasaların doğal bağışıklık responsları için ayrılmaz bir unsurdur, tamamlayıcı bir yapıdır.
    ilginçtir ki, çalışmalarımız neticesinde bir fraksiyonda yarasalarda bulduğumuz interferonların sayısı insanlarda bulunan interferonlardan yaklaşık olarak 4 kat daha fazladır. Bu durum, insanlarda ölümcül olan viral enfeksiyonları kontrol altına almada yarasaların eşşiz bir yeteneğe sahip canlılar olduğunu göstermiştir. Üstelik yarasalar çok düşük seviyelerde interferonlar salsalar bile viral enfeksiyonların üstesinden gelebilmektedir. Gerçekten şaşırılacak bir durum.
    Yapılan araştırma neticesinde , yarasalarda herhangi bir virüs enfekte olmasa bile , doğal bağışıklık sistemi responslarını (tepkileri) daima yükselttikleri de görülmüştür.
    Bilim insanları çalışmalarında ayrıca tip 1 interferonunda yer alan alfa ve beta interferonunu da kıyasladılar.
    Sadece Bir enfeksiyon anında bağışıklık sistemini aktif hale getirebilen insanlar ve farelerin aksine, yarasalar alfa interferonunu sürekli olarak 7/24 açık tuttukları için bir hastalık anında ön savunma hattı her zaman faal bir şekilde çalışmasını sürdürmüştür. Bu noktada şunu da söylemeliyiz ki, Diğer memeli türlerinde immün sistemlerinin sürekli olarak açık tutulması tehlikelidir. Sürekli açık tutulduğunda Doku ve hücrelerde zehirlenmelere sebebiyet verebilir.
    Ama memeli canlı türünde yer alan yarasalarda durum çok farklıdır. yarasalarda immün sistemi her daim bir uyum içerisinde çalışır.
    Eğer bilim insanları, yarasaların bağışıklık sisteminde verdiği responsları, immune mekanizmanın işleyişini daha iyi kavrayıp, yarasalardaki işleyişi diğer memeli türlerine de yönlendirmeyi başarabilirse, insanoğlu birçok öldürücü viral hastalıkla başa çıkabilecektir.
    14 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük