türkiye cumhuriyeti anayasasında yer alan 'egemenlik' ile ilgili bölümün dokuzuncu maddesinde başka kelimelerle vücud bulmuş ifade.
Anayasamıza göre egemenlik türk milletine aittir ve bu yetkiyi yasama, yürütme, yargı eliyle kullanır.
yasama yetkisi türkiye büyük millet meclisine aittir, bu yetki devredilemez.
yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.
yargı yetkisisi ise Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.
Son günler özellikle iktidar partisi olan akp'nin "biz gücümüzü halktan alıyoruz" söylemleri ki doğrudur iktidar gücünü halktan alır anayasamıza göre diğer kuvvetlerin yani yürütme ve yargı'nın gücünü halktan almadığı izlenimi veriyor ki işte bu kocaman bir yanlış.
Millet iktidarını seçer ve yasama yetkisi verir, bu yasaların yürütmesini yine millet adına cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulu yapar ve millet yapılan bu yasaların ve yürütülmesinin hukuka uygun olup olmadığını bağımsız mahkemelerle tespit eder.
Sadece yasama yetkisinin gücünü halktan aldığını sanmak ya da iddia etmek, insanları böyle düşünmeye sevk etmek de ayrıca anayasal suçtur.
Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır.
Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.
VII. Yasama yetkisi
MADDE 7. Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
VIII. Yürütme yetkisi ve görevi
MADDE 8. Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.
IX. Yargı yetkisi
MADDE 9. Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.
Anayasanın ikinci maddesinde de ifade bulduğu üzere Türkiye Cumhuriyeti demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir. Hukuk devleti demek o ülkede hukukun vereceği kararların herkesi bağlamasıdır ve hukukun karar vermesini "aman efendim istikrar elden gidiyor", "aman efenim bu sefer de böyle oluversin", "aman efenim anayasayı bir kere delmekle birşey olmaz" söylemleriyle muhalefetmiş gibi algılamak da önemli bir anayasa suçudur.
MADDE 2. Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
Türkiyede istikrarın bozulmasını ya da ülkenin krize girmemesini isteyenler hukukun görevini yapmamasını istemek yerine zamanında çıkardıkları yasalar ve uygulamalarıyla hukuka uygun davransalardı olası kötü sonuçlar zaten ortaya çıkmayacaktı.
Dolayısıyla hukukun vereceği karardan dolayı ülkenin durumu kötüleşecekse bunun da sorumlusu sorumluluklarını tam bilmeyen anayasaya bağlı hareket etmeyen kişilerdir.