"orta doğu dinleri için konuşuyorsak birçoğu belli metinler üzerine kurulu olduğu için bu yapılan ancak bambaşka bir dini metin yaratır. var olan metnin tutarsızlığını yok etmez."
hayır. buna yorumsama denir. yorumsamanın sebebi de aradan asırlar geçmiş olması, metnin geldiği çağın ve kültürün değişmesi/evrimleşmesi sonucudur. tabi bu yapılırken metnin özünden sapmamak gerekir. yani metni çağa uydurmaya çalışmamak gerekir.
ikinci olarak kafaları esen her şeye mecaz denilmiyor. sana daha önce örneğini de vermiştim. kamer suresi ilk ayetlerinde mecaz vardır.
"kıyamet yaklaştı ve ay yarıldı" . bu ayet mecazdır. nereden biliyorum peki ? uyduruyor muyum ? hayır tabikide. hemen imrul kays ve kamer suresi yazıp bu sonuca ulaşabilirsin. kıyamet yaklaştı ve ay yarıldı ifadesi " her şeyin açığa çıkması" anlamında kullanılır. peki kuranda ne işi var bunun ? kuran edebi değeri olan bir eser. kuranın şiirsel üslubunu inkar edecek kimse yoktur ister nonteist olsun ister teist.
peki niye edebi ,şiirsel üslup ? geldiği dönemle alakalı olabilir. geldiği dönemde şairler ve kahinler bu tarz bir üslupla konuşurdu. bir de ortadoğuda özellikle arap yarımadasında kıssacı ,hikayeci anlatım meşhurdu. e hikaye ve kıssalarda da bol bol metafor, mecaz bulunur. kuranda da bu kıssalardan bolca bulunur.
kur'andaki metaforları inkar etmek ve hayır efendim, bu kitap dümdüz bir kitaptır demeniz için metin üzerinde ciddi bir bilimsel araştırma yapmanız gerekir. işkembeden konuşmak anca kendinizi kandırmak olur. eğer böyle bir bilimsel çalışmanız mevcutsa hemen makale olarak yayınlamalısınız.