ilk ön seçimi 1 şubat itibariyle iowa'da yapılmış ve kendisi de bu yılın kasım ayında gerçekleşecek seçim. hem iowa'daki sonuçlara hem de adaylara genel çerçeveden bir bakmak gerekirse;
ilk başta demokratlardan başlayalım, demokratlarda üç aday var ancak bir tanesinin muhtemelen esamesi dahi okunmayacak.
bernie sanders: bu zat şayet seçilirse dünya muhtemelen en kötü dönemini yaşayacaktır. anketlere göre oylarının neredeyse tamamını zaten sosyal medya ve popülizm sevdalısı gençlerden almış, amerika'da olabilecek en sosyalist yaklaşımlardan birine sahip bu abimiz. iowa'da zannedersem 6 delege geride oldu ancak oy farkı yok denecek kadar azdı, delegeler kura ile hillary'de kaldı. kendisi demokratların yükselişte olan ve aynı zamanda ikinci en favori adayı.
hillary clinton: demokratların en sağlam adayı olarak gösterilse de son seçimde sanders'a karşı aldığı sonuç kendisini sarsabilir. bunun yanında kendisinin oluşturduğu politikalar genel olarak geçmişin devamı ve cumhuriyetçilerin seçilmesini önlemek adına. kendisi dünya için sanders kadar zararlı olmayacak olsa bile ortadoğu ve dünyanın kalanında yükselen doğu bloğunu durdurması açısından doğru bir aday olacak gibi görünmemekte. ancak şu anda başkan olma ihtimali en yüksek üç dört kişiden biri.
demokratların bu sefer seçilmesi şahsi kanaatimce uzak bir ihtimal, hem devletin liberalizmden yavaş yavaş orta yola kayması, doğu bloğunun yükselişine karşı obama'nın hamlesiz kalması ve çeşitli iç ve dış sıkıntılara cumhuriyetçilerin getirdikleri çözümlerin daha somut olması yüzünden benim seçimdeki favorilerim cumhuriyetçiler. onlara bakmak gerekirse.
donald j trump: kendisi bence seçimde herkesten bir adım öndedir. hem herkes tarafından tanınan bir kişi olması, hem kalabalık karşısında nasıl konuşacağına ziyadesiyle hakim olması ve verdiği demeçlerde sürekli manşet olabilecek tarzda demeçler verip medyanın tepesinden inmemesi kendisi için büyük bir avantaj. ayrıca liberal ekonominin içinden gelen bir insan olarak, amerikan liberal kanadının önemli bir temsilcisi. göçmen problemine, terör sorununa karşı somut ve sert çözüm önerileri var ve bunlar hem güneyli aşırı milliyetçi kesimden, hem de para kazanma yolunda ilerlemek isteyen kesimden kabul görecek gibi duruyor. anket sonuçlarını da değerlendirirsek zaten cumhuriyetçilerden hemen her eyalette birinci sırada götürüyor. kendisini cruz veya rubio zorlayabilir ancak cumhuriyetçi parti adayı olursa hillary clinton kendisini zorlar ama bernie dedeyi çıtır çıtır yer.
ted cruz: texas senatörü kendisi ve ayrıca muhafazakarlar içinde öne çıkabilecek bir isim, ancak muhafazakar oyları yanılmıyorsam eski bir papaz olan ben carson bölüyor, kendisinin medya desteği de inanılmaz fazla değil ancak bütün bu dezavantajlara rağmen iowa'da birinci sırada geldi ve trump'tan bir delege önde. kendisi favori olarak görülmese bile hem yüksek hitabeti, hem texas gibi cumhuriyetçilerin en önemli merkezinden çıkması kendisini ön plana çıkarıyor.
marco rubio: kendisi latin asıllı bir cumhuriyetçi, milliyetçi oylardan çok fazla nasiplenebilecek olmasa bile kendisinin hem ekonomik görüşleri ile fox news'den aldığı destek, hem de kendisinin latin asıllı olmasından dolayı amerika'daki latinlerden alabileceği destek önemli. kendisi bence başkandan ziyade gelecek dönemde başkan yardımcısı olarak karşımıza çıkabilir.
jeb bush: kendisi ancak uzlaşı adayı olabilir ama bunca sağlam aday varken kendisinin bir uzlaşıda başkan olarak bulunması çok zor. başka görevlerde kendisini görebilme ihtimalimiz seçimlerde ilk üçte yer alması ihtimalinden daha yüksek görünüyor.
9 şubatta yapılacak olan new hampshire ön seçimi ile beraber birçok şey daha su yüzüne çıkmaya başlar. şimdilik dünya için kim (trump) en iyi olacaksa başarılı olmasını dileyelim.