1. çok üniversite olması
bir çok akademisyen prestiji düşük olduğu için atanabilecekleri üniversiteleri beğenmiyorlar. zaten hükümet üniversite, okul vs. kurmak için fiziksel yapılar haricinde pek bir talepte bulunmuyor. 10 tane prof varsa üniversite tamamdır. burada okuyan genç kişinin de yapabileceği bir şey yok. eğitim görevlisi olmadığı için eğitim alamıyor, boş boş mezun oluyor ve asgari ücretle çalışmaya razı oluyor.
2. yeni mezunların ik sistemini bilmemeleri
insan kaynakları adayları kandırmak için kurulmuştur. ilanda saha mühendisi arar, 5-7 sene tecrübe ister. o istemek değil yersen dir. kandıracak bir keriz bulursak işe alırız ama bulamazsak birinin bu işi yapması gerekiyor, muhtemelen şartlara en uygun tecrübesiz adayı işe alacaktır. çoğu genç bu tür ilanlara başvurmuyor. eğer giriş seviyesi bir pozisyon ise korkmayın başvurun, mutlaka birinden pozitif bildirim alcaksınız.
3.aile şirketleri
ben de aile şirketinde çalışıyorum ama biz 2 mühendisiz. altımızda çalışan bir tane teknik personel var o da tekniker seviyesinde. çalıştığımız bazı yerlerde görüyoruz, adam liseyi bitirememiş oğlunu şef yapıyor astı olarak da üniversite mezunu işe alıyor. oğlan kafasına ne eserse yapıyor, fırçayı üniversite mezunu yiyor. sonra o üniversite mezunu hayata küsüyor, bir daha çalışmak istemiyor.
4. bazı patronlar
maaş verince çıldıran insanlar var. insan çalıştırmayı yatırım olarak görüyor adam. hemen kosgeb destekleri, sgk indirimleri kovalamaya başlıyor. o çalışanı para kazandıran bir meta olarak görüyor ve kafasında oluşan hesaba uymadı mı hemen işte atıyor. adam (yaşadığım için biliyorum) üniversite mezunu insanın görev tanımının gerektirdiği her şeyi mezun olmadan önce öğrendiğini varsayıyor. sonra da acemilik çekince, goygoy yapan elemanları gösterip fırça kayıyor. çalışan istifa ediyor sonra bir de suçlu oluyor. genç insan bir kere daha üzülüyor ve küsüyor.
5.planlama yapmayan devlet
devlet üniversite kontenjanlarını ihtiyaca göre belirlemiyor. gidin avrupa da üniversiteleri araştırın. bir sene açtığı lisans programın ertesi sene kapatıyor. biz de her sene kontenjan artırıyoruz. o yüzden ihtiyaç fazlası meslek erbabı çıkıyor ortaya.
6.devlette iş imkanı ve kpss
artık bu konuda yetkililer de geri adım atmak zorunda kaldı. yeni mezun kardeşler rahat iş yerini bulduktan 1 sene sonra hop başlıyor kpss kasmaya. bir de atandı mı gözünün yaşına bakmadan geçiyor devlete. devlet bu ülkenin 1 numaralı iş vereni. özel sektörün iki katı devlet memuru var. adamın işi garanti, kazanç sabit. biraz da dil varsa geziler, eğitimler, seminerler gırla. tabii bankalarda falan da sınırsız kredi notu var, sıkıntı yok. bu yüzden işveren de yeni mezun istemiyor, biraz tecrübeli arıyor ki hemen kaçmasın.
7."ben anlamam" düsturu
tamam belki bazen işverenler aşırıya kaçıyor ama "ben anlamam" lafı var ki beni benden alıyor. basit bir excel tablosu oluşturma işini bile "ben anlamam" repliği ile savuşturan arkadaşlar serzenişte bulunmasın. işvereniniz sizi çok sıkmıyor ise ufak tefek işlere el atmaya çekinmeyin. ben sadece görev tanımımda olan şeyleri yaparım, yardım etmem davranışı, bazen en şeker işvereni bile canavara dönüştürebilir.
aklıma başka bir şey gelirse eklerim ama şimdilik aklıma gelen bu kadar.
edit:
gitsen baksan 20'li yaşındadır, akıl veriyor bir de "kendini geliştir" diye millete...
mal mısınız oğlum siz? bu memlekette kpss diye bir sınav var, ama kpss ile kadro dağıtımı kaç gidin bir bakın araştırın.
plansızlık almış yürümüş, yolsuzluk, çıkar, adam kayırma, nepotizm, gelir eşitsizliği anasının nikahı olmuş adam hala
"kendini geliştir"den bahsediyor. doğru lan tek suçlusu kendini geliştiremeyen üniversiteli...
edit2:
bu ülkede itü makine mezunu kpss çalışıyorsa ,boğaziçi mezunu ahi evran üniversitesinde akedemisyen olamıyorsa burda torpil vardır demektir.