trajik noktaya gelindiği düşünülen zamanlar da ağır stres faktörlerinin etkisiyle kişilerin alternatif çözümleri görememesi sonucu yönlenilen öğrenilmiş seçenek olmasıdır.
her birey zaman içinde yalnızlık,depresiflik,çaresizlik,umutsuzluk duyguları yaaşar,hatta çabaladıkça bir çok sebepten dolayı bu kaotik tablonun içine gömülebilir.her birey biriciktir,her bireyin yaşanan stres baskısına yanıtı farklıdır.
stresörlerin baskısı altında kalan birey çaresizlik,umutsuzluk,beklentisizlik,
çökkünlük,tükenmişlik yaşarken,içinde bulunduğu durumun üstesinden gelemeyeceğini hissederse intihar çözümmüş gibi görünebilir,tehlikeli bir şekilde cezbedebilir.
ilk gününden bu yana insan için en önemli değer en güçlü güdü hayatta kalma çabası olmuştur.zaman içinde her alanda gelişen ve gelişmeye devam eden insanoğlu bedenine ve çevresine yüksek ölçüde hakim olmayı başarmışsa da ruhuna hala tam anlamıyla hakim olamamıştır.
yaşamaya kurulmuş insan intiharı neden düşünür,ister ve eyleme döker? bu sorunun cevapları çoğunlukla bulunmasına rağmen hem psikoloji hem felsefenin ilgilendiği konulardan biridir hala.
albert camus;intiharı hayatın saçma bir eylemi görüşünü belirtmiş.anlamlı bir şekilde söylediği cümle konuyu özetlemektedir;
'' yaşama nedeni,aynı zaman da iyi bir ölüm nedenidir.''
Erwin Stengel ;''insanoğlu evrimin bir aşamasında sadece hemcinslerini ve hayvanları değil kendisini de öldürebileceğini keşfetmiş olmalıdır.''
dünya tarihinde insanın var olduğu neredeyse tüm zamanlarda intihar hayatın içinde yer almış.intihar kavram olarak ''özkıyım'' olarak bilinse de sadece ''ben'' e karşı değil,diğerlerine yönelik bir saldırı olarak ta değerlendirilmelidir.kişinin kendi hayatını kendi elleriyle sonlandırabilmesi zaman içinde doğal ölüme karşı zafer olarak,tabiata isyan edebilme,kadere karşı çıkabilme özgürlüğü gibi değerlendirimiştir.
emile durkheim;toplumsal birlik problemi ile ilişkili bir toplumsal olgu olarak tanımlar.
en iyi tanımlayan ise;
'' intiharları sosyal,kültürel ve ekonomik nedenler hazırlamakta,psikolojik nedenler gerçekleştirmektedir.''
ve freud;
'' ancak birbirinden çok farklı ve güçlü motiflerin işbirliği böyle bir eylemi mümkün kılabilir.''
intihar riskine karşı koruyucu faktörler hayata dahil edilmelidir.