sol görüşlü 5-6 üniversite öğrencisinin bir araya gelip kurdukları yayın evidir.
belirttikleri üzere ilk zamanlarda edebiyat dışı kitaplarla ilgilenmişler, fakat daha sonra türkçe çeviri ve edebiyata da yönelmekten geri kalmamışlar. edebiyatın dışında bu yayın evini anlatan en önemli tanım ifade özgürlüğü olacaktır. zira bu yayınevine destek veren;
"bilge karasu,
murathan mungan,
latife tekin,
yıldırım türker,
oruç aruoba"
bu yazarlar başta olmak üzere birçok yazar ifade özgürlüğü ile birlikte kitap okuma alışkanlığını kazandırmak adına yayın evine emek sarf etmişler, bu açıdan da kendilerinden sıkça söz ettirmişlerdir. anlayacağınız metis'i metis yapan şey, doksanlı yıllardan bu yana, ifade özgürlüğünü en olmadık zamanlarda edebiyatları ile işteş şekilde yaptıkları kampanyalarla açığa vurmaları olmuştur.
98'de yani yayınevinin kuruluşunun 15.yılında toplumsal ve siyasal sorunlara; "hayat bunlardan ibaret değil.yeter ki ötesine bakabilelim, kitaplar bunun için var" şeklinde hazırladıkları kampanya ile kitap okumanın bu sorunların arka planında kaldığını, direnme gücünün ancak bu dayatılanların ötesine bakabilmekten, manzaranın arkasını okuyabilmekten kaynaklanacağını belirtmişlerdir.
metis; söyleşileriyle, defterleriyle, eleştiri yazılarıyla, edebi düşünürler arasındaki diyaloglara yer vermeleriyle oldukça zengin bir yayın evidir. beyoğlu/istanbul'da yayınevleri bulunmaktadır.