resim çizmek günahtır

entry51 galeri video4
    30.
  1. alanın uzmanlarının açıklaması gereken konu.

    konu daha çok hadislerle açıklanmış.

    kitap ta (kur'an-ı kerim ise) yazdığını söyleyenlerin,yazılı olduğu hali ile paylaşmasını bekleyerek,öğrenmeyi umut ederek,

    çeşitli kaynaklara göre ,alıntılar;

    Resim ve heykel konusunda islam dini hükümleri Kur'an ve hadislere dayandırılır.

    Kuranı Kerim'de "Ey iman edenler! içki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytana ait pis işlerdir, artık bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz" emri vardır (Maide suresi: 90. ayet). Buradaki içki, kumar, dikili taşlar, fal okları kavramları hamr, meysir, ensab, ezlem'dir. Ayette geçen ensab kelimesinin içeriği olan fal okları, bazı islam alimlerince şöyle yorumlanmıştır:

    alimlerce yorumlanmış hali ile;

    1. Putperest Arapların üzerlerinde kurban kesip ibadet ettikleri dikili taşlar.
    2. ibadet için dikilmiş putlar.
    3. Resim, tasvir.

    Kuranı Kerim'deki bir başka ayet "Ona (Süleyman'a) kalelerden, timsallerden, büyük havuzlar gibi çanaklar ve sabit kazanlardan dilediğini yaparlardı" ayetidir (Sebe suresi: 13). Bu ayette geçen temasil kelimesi, suretler şeklinde açıklanmıştır.

    ''islâm dini, tevhid dinidir. Araplar, kendi elleriyle çizdikleri ve şekillendirdikleri resimlere ve putlara tapıyorlardı. Hz. Peygamber (asm), Araplar yeniden eski alışkanlıklarına döner endişesiyle, bu alışkanlıkları hatırlatan resimleri ve sûretleri de yasaklamayı uygun bulmuştur. Nitekim, benzer bir uygulamaya, şarabın kesinlikle yasaklanmasından sonra rastlanır. Resûlullah normalde kullanılmalarında bir sakınca olmadığı halde, şarap yasağından sonra Araplar’ın içerisine şarap koydukları dübbâ ve nakîr gibi özel isimlerle anılan şarap kaplarının kullanılmasını da yasaklamıştı. Hz. Peygamber bu metotla Araplar’a eski alışkanlıklarını hatırlatacak şeyleri de sedd-i zerîa kabilinden olmak üzere yasaklamıştır. Resim ve timsal yasağının da bu çerçevede değerlendirilmesi ve bu yolla tevhid inancını her ne suretle olursa olsun şirk bulaşığından arındırma amacı güdüldüğünün söylenmesi mümkündür.

    Bazı bilginlerin, resim hakkında şiddetli tehdit içeren yasaklamaların islâm’ın ilk dönemlerinde olduğu, sonra bu tehdidin gitgide hafiflediği şeklindeki açıklamaları da, yasak sebebinin biraz önce bahsedilen endişe olduğu hususunu desteklemektedir.

    bilginler ağaç, dağ, taş gibi manzara resimlerinin çizilmesinin ve kullanılmasının, aynı şekilde insan bedenini tam olarak yansıtmayan sûretin mubah olduğunu ifade etmişlerdir. Nevevî gibi bir kısım âlimlerin, üzerinde canlı resmi bulunan kumaşların, yaygı, sofra bezi gibi amaçlarla kullanılabileceği, Tîbî gibi diğer bazılarının ise, bunların mutlak surette mubah olduğu şeklindeki açıklamaları göz önüne alınınca; artık günümüzde resim yapmanın ve resimli eşya kullanmanın, tevhid inancına aykırı bir sonuca götürme durumu veya endişesi olmadığı sürece, ilk dönemler hakkındaki yasağın kapsamına girmediğinin ve dolayısıyla haram olmadığının ifade edilmesiyle yeni bir şey söylenilmiş olmayacaktır.''

    http://www.sorularlaislam...nuya-bakisi-nasildir.html
    http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=1544
    2 ...