idaresi boyunca Hohenzollern hanedanına mensup Büyük Elektör Friedrich Wilhelm 1640-1688 Brandenburg'da geniş çaplı değişiklikler yaptı ve I.Friedrich Wilhelm ve Büyük Friedrich 1740-1786 gibi liderlerin idaresini üstlendikleri Prusya'nın temellerini attı.
Büyük Elektör'ün hayata geçirdiği reformların çoğu karmaşık bir planın mahsulu olmaktan ziyade o anın ihtiyaçlarına cevap vermekten ibaretti. Asıl müessesevi ve siyasi değişim asillerin baskın olduğu kamara idaresinin gücünün kırılması ve merkezi bürokrasinin yerleştirilmesiydi. bu gelişimin altında büyük elektör'ün harbte olduğu kadar sulhte'de iş başında olan bir ordu teşkili arzusu yatıyordu. Kalıcı ordu kamaraların muntazamlı tahsisatlar şeklinde mütemadi bir mali müzahereti te'min etmesini mecburi kılıyordu. Kamaralar kendi mali muhtariyetlerini muhafaza ettikleri için mütemadi bir ordu ve fazladan mali mükellefiyetler onlar için kabul edilemez şartlardı ve bu yüzden bir müsademe'nin çıkması kaçınılmazdı. Buna rağmen, Büyük elektör kamaraların nizami iştirakini te'min edebilmiştir. Kamaralar'ın hürriyetlerini iade için kraliyete tevcih ettikleri taleplerini derpiş etmiştir. Kamaralara birçok tavizler veren elektör 1660'ta yeni bir beyanname ile verdiği tavizlerin bir kısmını geri aldı. 1661'den sonra istihlak vergisini temel alan yeni bir gelir nizam ile kamaralar'ın karşısına çıktı. Elektör'ün icraatlarıyla kamaralar güç kaybettiler.
Misal: Brandenburg Kamarası'nın otoritesi, istihlak vergisinin mer'iyyete girmesiyle 1667, 1680-1682'de ve asillere siyasi haklarını kaybetmelerini telafi gayesiyle içtimai imtiyazlar verilmesiyle yavaş yavaş azaldı. böylece kamaralar 1685 e gelindiğinde artık kraliyet üstünlüğüne meydan okuyamayacak bir mevki'e gerilediler. büyük elektör, asillere yüksek cemiyete dair statüler kazandırarak onların muavenet ve müzaheretini aldı.