neden bu kadar üstüne gidilmekte olduğunu anlayamadığım insandır.
öncelikle bir din hakkında hüküm çıkarırken belli bir usule göre yapılmalıdır.ilk önce kuran taranmalı, bu konu hakkındaki ayetlerin ışığında olaya bakılmalıdır.eğer kuran'da direkt olarak yer almamışsa bu sefer peygamber efendimiz'in hayatına ve sünnetlerine bakılır.bu iki usulden somut bir hüküm çıkmamışsa bu sefer müçtehidlerin ve fakihlerin bu konu hakkındaki genel görüşlerine bakılmalıdır.
şimdi söz konusu olayda, resim ile puta tapmak arasında bir bağ olmadığını varsaymak ve bunu bağnazlığa bağlamak ne kadar mantıklıdır orası tartışılır.eğer islam'ın geldiği çağdaki arap toplumunun sosyal hayatını incelersek peygamber efendimiz'in neden böyle bir kanıya vardığı ve resmi yasakladığını anlamak pek de zor olmaz.
islamiyet öncesi arap toplumunun sosyal, kültürel ve ticari hayatının merkezi konumunda bulunan putların bu konu hakkındaki temel kavram olduğunu bilmemiz gerekir.ve müşrik mekke toplumunun neden peygamber efendimize bu kadar karşı çıktığını araştırırsak putların müşrikler için hem itibar hem de ticaret açısından neden bu kadar önemli olduğunu görebiliriz.
peygamber efendimiz ise getirdiği allah'ın hükümleriyle putların yıkılmasını emrediyordu.sadece maddi putların değil kalplerine çöreklenmiş diğer kavramları da...
resim veya heykel konusunda ise peygamber efendimiz o dönemki arap toplumunun sosyal hayatını ve geçmişte yaşadıklarını dikkate alarak put veya puta benzer her türlü şeyi yasaklamıştır.sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer misali peygamber efendimizde ümmetinin putlara meyletmesini bile istememiştir.eğer bu hükmü aynen alıp günümüz toplumuna uyarlamaya çalışırsak anakronizm olur, yani zaman kırılması gibi bir şey...çünkü toplumlar farklı, o zamanki arap toplumu ile şimdi yaşadığımız toplum arasında dağlar kadar fark vardır.ki en büyük fark, o zamanki arap toplumunun en önemli gündemi olan din alayışıdır.kısacası kendi toplumumuzun gözüyle bakınca çok saçma bir şey olarak gelebilir ama o zamanki toplum için önemli bir hükümdü.
peki resim ile puta tapmak arasında bir bağ var mıdır veya resim yapmak günah mıdır? el-cevap olarak, benim sınırlı ve az olan bilgim böyle bir hüküm çıkarmama engeldir.ancak şahsi görüşüm, ibadet yaptığımız yerde özellikle insan portresi olmamasına dikkat edilmeli.