Aklınıza gelen düşünce islami bir hayat yaşama isteğinizi azaltıyor mu, yoksa artırıyor mu.
Önce bunu tespite ihtiyaç vardır. Çünkü düşüncenizi buna göre yorumlayacaksınız. Diyelim ki, hayat yolculuğuna çıkan insanın yolda bazen ayağının sürçüp düşmesi kaçınılmazdır. Her türlü günahların teşvik gördüğü bir vasatta insanın kendini tümüyle koruması bu zamanda kolay değildir. Sokakta lağım patlamışsa siz de hedefinize doğru bu sokakta yürüyecekseniz mutlaka kirli suların sıçramasına maruz kalacaksınız. Burada mühim olan, şeytanın tuzağa düşmemektir.
Tuzağa nasıl mı düşülür?
Şeytan hassas insana işte böyle manevi kirlenme devresinde yaklaşır, doğru düşünce telkin ediyormuş gibi vesvese vermeye başlayarak der ki:
- Görüyorsun ya, islami hayat yaşayıp bunu devam ettirmek senin gibilerine kolay değildir. O, seçkin kimselerin işidir. Sen kim dini yaşamak kim diye vesvese verebilir. Bekle, yaşın başın biraz daha ilerleyip olgunlaşasın. Senin gibileri tutunamaz bu hayatta. Zaten zemin ve zaman da müsait değildir. Çivisi çıkmış dünyayı sen mi düzelteceksin ? Şimdilik hayatını yaşa. Hem böyle günahlara maruz kalacaksın, sürçüp düşeceksin der. Yani müthiş karamsarlık salar insan beynine. Fakat kurtuluşu insanın mümkündür.
-Namazlarınızı kılınız, sevaplarınızı da çoğaltınız. Çünkü çoğalan sevaplar azınlıkta kalan günahları silip yok eder.
Evet, çoğalan sevaplar azınlıkta kalan günahları silip yok eder. Nitekim bu ayeti tefsir eden hadiste Efendimiz (sas) Hazretleri ne buyuruyor bir de ona bakın:
- Nerede olursan ol, ne durumda olursan ol, Allah’tan korkmaya devam et, asla ümit kesme! Her günahın arkasından onu silip yok edecek birçok sevaplar kazan ki, çoğalan sevapların azınlıkta kalan günahları silip yok etsin.
Öyle ise hayat yolculuğumuz boyunca maruz kaldığımız ayak sürçmeleri, manevi kirlenmeler bize ümitsizlik vermemeli, istikametli yolculuğumuzdan alıkoymamalıdır. Tam aksine “Çoğalan sevaplar günahları giderir, bir günahı birçok sevapla silip yok etmeliyim!” diyerek daha çok sevap kazanmaya yönelmeli, islami hayatta daha da derinleşme gayretine girmeli ki, ayetin hadisin kurtarıcı ilhamına kulak vermiş, şeytanın ümitsizlik telkin eden vesvese tuzağına düşmemiş olalım.
Demek istiyorum ki: “Bu bozuk ortamda islami hayatta tutunamayacağını düşünen gençlerin bu düşüncelerini incelemeleri gerekmektedir. Bakalım islami hayatta tutunamayacakları düşüncesi Rabbani bir ilham mı, yoksa ümitsizlik telkin eden şeytani bir vesvesenin ta kendisi mi açıkça anlaşılsın, ümitsizliğe kapılma tuzağına düşülmesin.