antibiyotikler, bakterilerin sebep olduğu çoğu hastalıkların tedavisinde etkili bir şekilde kullanılır. çoğu zaman önerilen dozdan daha fazla kullanılması, zamanla bakterilerin antibiyotiklere direnç kazanmasına yol açabileceği gibi, antibiyotiklerin etkinliğini de azaltmaktadır. bilinen yöntemlerle yeni antibiyotiklerin geliştirilmesi ilaç endüstrisi için pek karlı bir iş değildir.
yeni yöntem ve çözümler arayan ilaç endüstrisi; entomoloji(böcek bilimi) ve biyoteknoloji disiplinlerinin bir araya gelerek ortaya koydukları çalışmaları yeni antibiyotiklerin ekonomik üretimi için umut kaynağı olmuştur.
birçok böcek türü her ortama adapte olabilme ve bu ortamlarda yaşamlarını sürdürmede oldukça yetenekli olmanın yanı sıra inanılmaz derecede güçlü bağışıklık sistemine sahiptirler. insan ve diğer canlılardaki bazı hastalıkların kaynağı olan bakteri ve mantarlar, bu böceklerde herhangi bir olumsuz etki yaratmamaktadır. hastalıklara karşı mücadele yetenekleri iyi olan böceklerin salgı ve protein yapıları bilim insanları tarafından incelenmektedir. örneğin; uğur böceğinin bir türü olan asya uğurböceğinde sıtma ve tüberküloza karşı etkili olabilecek bir molekülü izole ettiler. yine arı kovanlarının tahribatına neden olan petek güvesi böceği, hastalık yapıcı patojenlere karşı mücadele edebilen bir salgı üretebilmektedir.
böcekler üzerinde yapılan bu araştırmalar yeni antibiyotik üretiminde ve birtakım ilaçların geliştirilmesine çözüm kaynağı olacaktır.