hiç bir insan tanımıyorum ki kirlenmemek dayatması/baskısı ile dünyaya gönderilmiş olsun. gönderilmiş diyorum, herkes kendi inanç prizmasına göre yorum hakkına sahiptir. buradaki 'kirlenmek' tabiri insana obje havası katsa da yazının içeriğinde bir mecaz-ı mürsel tandansı yakaladığımdan dolayı olayın anlatım tarzını kısmen tasvip ediyorum. konu muhteviyatı derinlik arz ettiğinden ötürü bir kaç kelam etmek istedim;
'kirlenmek' yoruma olduça açık olduğu için kişilerin yorum kabiliyeti ile dallandırılıp budaklandırmasıyla istenildiği yöne çekilebilir nitelikte. neyin kirlenmesi?. eğer kasıt ruh kirliliği ise ortalık zaten çöplüğe dönmüş vaziyettedir. ki burada vurgulanmak istenen kişinin dış görünüşünden kaynaklı kirliliği değildir. insanların kirlenmesine dair bir çok sahih kaynak vardır. bu tüm ilahi dinlerin ortak paydası olan 'adem' inancı ile sabitlenmiştir. insanlığın start'ı olan hz adem dünyanın ilk gününden son gününe kadar (kıyamet) örnek laınacak bir kaynaktır. dünya tarihinde hatasız ve kirlenmemiş olan insanoğlunun hz muhammed olduğu konusunda iman edenler ile hemfikiriz sanırım. inanmayanlar zaten umrumda değil. hz mevlana gibi kitleleri peşinden sürükleyen bir düşünür bile ''yine gel'' diyorsa, 'gel' fiilini her ne sebepten olursa olsun, koşulsuz, şartsız bir biçimde yineliyorsa insanın her şartta kirlendiğini anlayabiliyoruz.
kilenmemek ya da kirlenmek olgularına sadece din ekseninden bakmakta konuyu sadece yüzeysel incelemek olacağından kişiler, vicdanlarına salt objektif ve subjektif olarak suller sormalı ve verebiliyorlarsa cevabını yine en samimi bir biçimde iç sesleriyle vermeleri konuya açıklık getirecektir. öyle ince, hassas bir konudur ki iş bu entry molla karaterizasyonuna sokulabilir. bu sebepten olaya daha geniş bir perspektiften bakmaya çalıştığımı da belirtmek isterim.
hem insanlar kirlenmeyen olasalardı dua kapıları ne için aralı kalırdı (inananlar için). hem insanlar kirlenmemiş olsalardı neden vicdan gibi bir mekanizmanın varlığı insanların içlerine oturtulurdu? (inanmayanlar için).