inanna, sümer'in aşk, bereket tanrıçasıdır. simgesi, venüs yıldızıdır. ilerleyen dönemlerde savaşçı özelliği eklenmiştir. Sümer'den sonra Akad imparatorluğunda da "iştar" olarak bilinmektedir. anadolu'da da m.ö. 2. bin yılda hurri etkili olarak hitit'e geçmiştir; "iştar şavuşka" olarak. burada da aslanın üzerine basar şekildedir. iştar şavuşka'nın hititlerde hem kadın hem de erkek olarak iki versiyonu vardır. yazılıkaya a odasında bu belirgindir.
iştar'ın aslanla tasvir edilmesi ise bir çok benzerliği akla getirmektedir. malum neolitik dönemde ana tanrıça kültü vardır. bununda en iyi örneğini çatalhöyük'te bulunan ve anadolu medeniyetleri müzesinde sergilenen oturan tanrıça heykelidir. iki yanında leopara benzeyen hayvanlar bulunmaktadır. ıan hodder (çatalhöyük'ün hafiri) bu benzerliğe dikkat çekmiştir.
iştar, levant'ın birinci bin yıldaki sakinleri olan fenikelilerde "astarte" adıyla bilinmektedir. buradan da yunan mitolojisine afrodit olarak geçmiştir. hatta bu konu meryem'e kadar gitmektedir.
bunun dışında mecnunum leylamı gördüm şarkısında geçen: "sandım ki zühre yıldızı, şavkı beni yıktı geçti" sözlerindeki zühre yıldızı venüs yıldızına işarettir. "seher vakti göremedim, yıldız gibi aktı geçti" sözü de venüs yıldızının gün doğmadan ve batmadan hemen önce ortaya çıktığını işaret eder. tüm bunların yani mecnun ve leyla hikayesinin inanna ve dumuzi mitolojisiyle alakalı olabileceğini düşündürmektedir.